Uskoro nas neće čuvati zaštitari, nego - roboti

Posjetitelji Microsoftovog kampusa su nedavno mogli susresti neobične 'čuvare reda'. Iako bi ih se lako moglo zamijeniti za kakve igračke ili pomisliti da se u blizini odvijao kakav sajam ljubitelja stripova i znanstvene fantastike, riječ je o stvarnim sigurnosnim robotima.

Roboti K5 (za sada) nisu opremljeni oružjem, ali na sebi nose čitavu lepezu tehnologija. Cijeli projekt je, riječima kompanije, nastao kao odgovor na tragične događaje u kojima su stradali mnogi (Sandy Hook i Boston Marathon). Knightscope K5 kombinira autonomnu robotiku i prediktivnu analitiku kako bi istovremeno 'služio kao autoritativan, ali prijateljski fizički prisutan komad tehnologije dok analizira podatke u stvarnom vremenu na licu mjesta'. Uistinu, ovi roboti istovremeno izgledaju i zastrašujuće i simpatično, a u budućnosti bi mogli čuvati škole, pakrirališta i trgovine.

Iako su mediji izvjestili da autonomni roboti već sada čuvaju Microsoftov kampus, oni su se tamo našli samo nekoliko dana i to u sklopu demonstracije. Kompanija iz Redmonda za sada nema namjeru kupiti ili koristiti takav način zaštite.

Izvor: tportal.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS