Nepal angažovao zaštitare na Mount Everestu!

Zbog sve većeg turističkog zanimanja za planinarenje po Mount Everestu i sigurnosni se rizici povećavaju.

Nepal je angažirao zaštitare na Mount Everestu u pokušaju da se spriječe moguće svađe i sukobi između penjača i vodiča na najvećoj svjetskoj planini, priopćenje je koje stiže iz  turističke zajednice Kathmandua.

Ekipa od devetorice zaštitara uključujući i nepalsko vojno i policijsko osoblje bit će raspoređena po baznim kampovima na Everestu počevši od travnja  kada intenzivno starta sezona penjanja. Zaštitari će djelovati u koordinaciji s nadležnima u Ministarstvu turizma.

U svibnju prošle godine na Everestu je došlo do tučnjave između vodila Šerpa i turista iz Velike Britanije i Italije i to na visini od oko 7500 metara. Taj je sukob podignuo razinu zabrinutosti oko sigurnosti penjača.

Angažirani zaštitari će također pomagati penjačima koji pate od različitih vrsta problema i da se poštuju pravila planinarenja. Gotovo za ne povjerovati ali posljednjih je  godina Everest sa svojih 8848 metara visine postao previše prometno mjesto, pa su i šanse za moguće sukobe također porasle. Svake godine na stotine i stotine penjača kreće na ovu planinu koju je čovjek prvi puta osvojio 1953. godine.

Izvor: Zaštita.info

Zadnji put promjenjen četvrtak, 06 Mart 2014 15:36
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS