Naučnici na pragu revolucionarnog otkrića izvora vode!

Znanstvenici žele omogućiti dobivanje pitke vode iz magle u izrazito suhim krajevima Zemlje.

Znanstvenici Svučilišta MIT i njihovi kolege sa Sveučilišta Pontificial u Čileu, razvijaju sustav za dobivanje pitke vode iz magle, kojim bi trebalo pomoći nekim od najsuših područja našeg planeta poput čileanske pustinje Atacama, gdje se provode ova istraživanja.

Znanstvenici svoj sustav temelje na sposobnosti nekih živih organizama koji su u stanju prikupljati vodu iz magle, poput buba i trave. Sustav koji su razvili američki i čileanski znanstvenici, temelji se na ogromnim mrežama, uz čiju pomoć se voda iz magle može prikupljati za 500 posto učinkovitije od svih dosadašnjih sustava.

Tijekom eksperimenta u pustinji Atacama, znanstvenici su postigli da se njihovim "mrežama za hvatanje magle" može prikupiti galon vode po kvadratnoj stopi mreže, odnosno 3,75 litara po 0,304 kvadratnih metara.

VIDEO: http://www.vidi.hr/Sci-Tech/Znanost/VIDEO-Dobivanje-pitke-vode-iz-magle

Znanstvenici navode kako to možda ne djeluje mnogo, ali je dovoljno za navodnjavanje vrtova s jestivim biljkama koje rastu u pustinjskim područjima poput aloe vere.

Pored toga navode, kako je ova metoda vrlo jeftina i laka za održavanje, pa bi mogla znatno unaprijediti kvalitetu života u mnogim suhim, posebice pustinjskim krajevima.

Tko više može reći da je prodavanje magle samo drugi izraz za varanje.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS