Iran smanjuje onečišćenje uvođenjem električnih motocikala

Kada bismo trebali navesti nekoliko država koje nam se čine vrlo ekološki osviještene vjerojatno pri vrh popisa ne bismo svrstali Iran. Ipak, čini se da upravo oni imaju velike planove za smanjenje zagađenja, kako se čini, primarno u vrlo prometnom Teheranu.

Cilj im je u upotrebu uvesti 400.000 električnih motocikala te 140 taksija s hibridnim pogonom, a podršku projektu pruža ni manje ni više nego tamošnje Ministarstvo nafte.Prema riječima Nosratollaha Seifija, glavnog čovjeka Iranske tvrtke za štednju nafte (IFCC), procjene govore da motocikli zbog nepotpunog sagorijevanja zagađuju zrak i do četiri puta više nego automobili.

Plan je u suradnji s domaćim proizvođačima sagraditi flotu od 400.000 električnih motocikala dok će 140 "čistih" taksi vozila možda doći iz uvoza.

Razgovori između uključenih ministarstava i mogućih proizvođača već su u tijeku, a država za svaki proizvedeni baterijski motocikl u ovom programu planira proizvođače nagraditi sa 300 dolara. Kada ovaj program zaživi u Teheranu, glavnom gradu Irana više neće biti dozvoljeni motocikli koji nisu električni.

Izvor: Bug.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS