Trojanci sve više napadaju banke - Zbot i Gameover najgori

U prvih devet mjeseci ove godine infekcije od financijskih trojanaca porasle su za 337 posto, što znači da je gotovo pola milijuna računala mjesečno zaraženo i osjetljivo na prijevaru. Symantec je tako analizirao osam online bankarskih trojanaca, a njegova studija otkrila je koliko je zaista širok doseg trojanaca.

Prva dva trojanca koji su zarazili otprilike dva milijuna računala su Zbot i Gameover. Zbot se pojavio 2007. godine, a stvoren je od strane ruskog autora Slavik / Monstr. Zanimljivo je kako su cyber bande počele od 2011. graditi prilagođene verzije.

Gameover je tzv. "ogranak" Zbot-a koji se obično distribuira putem high-volume phishing kampanje. Ostali opasni napadači su Cridex, koji je ugrozio 125.000 računala, zatim Shylock, Spyeye i Bebloh koji su ugrozili preko deset tisuća uređaja.

Neki mogu i ukrasti i obrisati certifikate potrebne za provjeru autentičnosti i transakcija. Drugi mogu ukrasti podatke o kreditnoj kartici ili koristiti RDP i VNC za izravan pristup ugroženom računalu s drugog uređaja.

Najčešće su se napadale banke, a čak 71,5 posto  konfiguracijskih datoteka u kojima su se nalazili trojanci pronađeno je u SAD-u. Usvajanje jakih sigurnosnih mjera poput brojeva za autorizaciju transakcija (Tan) uz provjeru transakcija povećati će sigurnost online transakcija i spriječiti uređaje da budu ugrožena.

Korisnici i institucije podjednako trebaju biti oprezni kada rade online transakcije, te moraju osigurati svoje podatke da budu zaštićeni.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS