Tek trećina bankomata u svijetu će dobiti nadogradnju na Windows7

Dvanaest godina star operativni sustav Windows XP je pred gašenjem, najavljenim još 2007. godine. Ipak, panika u bankarskim sustavima nastupa tek sada - kako piše Reuters, tek trećina od svjetskih 2,2 milijuna bankomata će dobiti nadogradnju na Windows 7 do travanjskog roka kada prestaje podrška za XP.

Uvid u tu informaciju je pružila kompanija NCR, jedan od najvećih proizvođača bankomata. Ipak, nije sve crno - Microsoft i banke su sklopili ugovore u kojima će kompanija nastaviti podržavati uređaje dok god su nadograđeni.

Pet vodećih britanskih banaka (Lloyds Banking Group , Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays i Santander UK) su ili već dovršili pregovore ili u procesu produžavanja ugovora sa softverskim divom iz Redmonda. Reuters prenosi izjavu Sridhara Athreya, financijskog konzultanta u SunGuard Consulting, da će troškovi nadogradnje i podrške za glavne banke na otoku biti između 50 i 60 milijuna funti (do 550 milijuna kuna).

Athryea navodi da su banke usprkos pravovremenoj najavi iz Microsofta bile zabrinute drugim stvarima (poput regulacijskih traženja uslijed krize) te da je nadogradnja sustava jednostavno zaboravljena do zadnjeg trenutka. Nešto više informacija o temi je moguće pronaći na linku.

Izvor: tportal.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS