Pazite na prevare s kreditnim karticama

Danas je vrlo lagano postati žrtva prijevara u vezi kreditnih kartica. Cyber kriminal je danas postao vrlo „domišljat“ i sofisticiran, a „phishing“ metode sve naprednije. Krađa identiteta je postala noćna mora za razne korisnike kreditnih kartica , no u većini slučajeva su za to krivi sami korisnici.

Lažni e-mailovi su prvi način na koji se od vas žele izvući podaci ili vas namamiti na web stranicu koja je slična stranici vaše banke. Međutim, ako dobro ne pripazite mogli bi nasjesti na prevaru. Danas smo svi u žurbi i kada nam stigne neki mail od naše banke odmah klikamo i odgovaramo.

Nećete vjerovati, no ima popriličan broj korisnika koji će odmah kliknuti, bez provjere, ako im stigne nešto od institucija u kojima drže novce. Najgore je kada se traži da ispunite „obrazac“ gdje se traže vaši podaci, a onda se kasnije ustanovi kako se radilo o lažnom formularu.

Nikada ne ispunjavajte obrasce preko e-maila. Pazite koje privitke u mailu otvarate i uvijek neka prođu antivirusnu provjeru. Najbolje je da nazovete službenika banke ako posumnjate da je mail koji ste dobili lažan.

Imajte instalirane antivirusne programe i pažljivo pregledavajte poštu. Čim uočite nešto sumnjivo ili da vam je izvor nepoznat, brišite odmah. Nikada ništa ne ispunjavajte preko maila ili ne klikajte na linkove za koje niste sigurni „što žele“.

Prijevare su svuda oko nas, cyber kriminal je sve ozbiljnija prijetnja, a nama preostaje da se borimo na način da budemo oprezni – i to jako.

Izvor: ICT Business

Zadnji put promjenjen četvrtak, 27 Novembar 2014 21:02
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS