Online kupovina u jugoistočnoj Evropi dosegnula 39,5 milijardi eura

Najnovije istraživanje o kupovini putem interneta pokazuje kako je na području jugoistočne Europe uz rast od čak 23 posto prosječno godišnje u posljednje četiri godine, na kraju prošle godine dosegla vrlo visokih 39,5 milijardi eura, a godinu dana ranije 33,5 milijarde eura. Pokazuje to najnovije istraživanje pod nazivom „Southern Europe B2C E-Commerce“ koju je provela krovna organizacija koja okuplja online prodavače „Ecommerce Europe“.

Istraživanje je pokazalo da kako na tome području ima 128 milijuna aktivnih korisnika, te više od 40 milijuna proizvoda ili usluga koje je moguće kupiti u online dućanima. Zanimljivo je, tvrde analitičari, kako online prodaja roba i usluga u promatranoj regiji koja uključuje Španjolsku, Italiju, Tursku, Grčku, Portugal, Hrvatsku, Cipar i Maltu iznosi svega 1,8 posto od ukupne maloprodaje.

Kako se istraživanje u svome najvećem dijelu u detalje odnosi na podatke za 2012. godinu, vidljivo je da se prosječni korisnik trošio 833 eura, dok je primjerice prosječni hrvatski korisnik trošio najmanje u promatranoj regiji svega 154 eura. Istu potrošnju imali su stanovnici Malte, a najviše su trošili u Grčkoj 1.347 eura, slijedi Portugal s 979 eura, Španjolska 864 eura, a prvih pet zemalja zaključuju Italija sa 797 eura i Turska sa 778 eura.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS