Optičke veze šire se razvijenim zemljama

Pretplate na širokopojasne internetske veze velike brzine porasle su 13,9% od lipnja 2012. do lipnja 2013. prema novim statističkim podacima koje je objavila Organization for Economic Cooperation and Development (OECD).

U tim podacima prate se ekonomski trendovi u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji, Japanu, Južnoj Koreji, Turskoj i u nekoliko drugih razvijenih zemalja i regija.

Prema novim podacima optičke veze koriste se za 15,8% širokopojasnih veza prema Internetu u OECD regiji. No korištenje se uvelike razlikuje ovisno o zemlji. Primjerice, Japan je vodeći sa 68,5% optičkih veza, slijedi Južna Koreja sa 62,8%, a Švedska je treća sa 35,9%. Najbrži rast je zabilježen u Meksiku, koji ima 290% više optičkih veza u odnosu na 2012., a slijedi Velika Britanija s rastom od 172%, Čile sa 171%, Novi Zeland sa 141%, te Australija s rastom od 121%.

No još uvijek su u većini zemalja dominantne klasične bakrene linije koje putem DSL-a nude sve veće brzine prijenosa zbog čega telekomunikacijski operateri odgađaju skupe investicije u polaganje optičkih kabela do domova korisnika. Ukupno na DSL otpada 52,7% širokopojasnih veza prema Internetu, dok je na drugom mjestu pristup putem kabelskih veza s udjelom od 30,9%.

Europa je zahvaljujući satelitskim vezama postigla cilj za 100% pokrivenosti širokopojasnim vezama prema Internetu, no na njih otpada vrlo mali udio od samo 0,26%. Europska komisija je već zadala novi cilj, prema kojem bi svi stanovnici Europske unije do 2020. trebali imati mogućnost širokopojasnog pristupa Internetu brzinom od 30 Mbps ili više, te pokrivenost 50% stanovništva vezama brzine 50 Mbps ili više. No telekomunikacijski operateri negoduju kako je to preskupo kako bi bilo ekonomski opravdano.

Izvor: Bug.hr

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS