Kako otkriti krivotvoreni mobitel?

Međunarodno udruženje proizvođača telekomunikacijske opreme MMF (Mobile Manufacturers Forum), objavilo je rezultate velikog istraživanja crnog tržišta mobilnih telefona u kojem ukazuju na velike količine lažnih uređaja koji se prodaju "ispod žita".

Prema ovom izvještaju, krivotvoreni mobiteli predstavljaju globalni problem, a štete koje zbog njih trpe proizvođači dosižu 6 milijardi dolara godišnje.

MMF-ov izvještaj se temelji na sveobuhvatnoj analizi crnog tržišta mobilnih telefona koja se provodila više mjeseci, a uključila je mnoge najveće brandove.

"Istraživanje je ukazalo na prodaju 148 milijuna krivotvorenih uređaja tijekom 2013. godine putem javno dostupnih retail dućana, a procjenjuje se da je njihov broj na nelegalnim prodajnim mjestima i putem online aukcija nekoliko puta veći", izjavio je generalni tajnik MMF-a Michael Milligan.

"Samo u Indiji, krivotvorine čine više od 20% tržišta mobitela, što uzrokuje 1,5 milijardi dolara štete od prodaja, 85 milijuna dolara gubitaka od direktnih poreza, te 460 milijuna dolara od indirektnih taksi i poreza. Krivotvoreni telefoni su napravljeni od jeftinih materijala ispod svih standarda, te sadrže opasne razine metala i kemikalija poput olova", dodaje Milligan.

U izvještaju se također navodi kako mnogi ljudi u potrazi za povoljnijom ponudom, kupuju uređaje putem Interneta, a ukoliko i sami to činite, možete se poslužiti web stranicom www.spotafakephone.com koja će vam pomoći u otkrivanju krivotvorina, kako biste izbjegli kupnju potencijalno opasnih lažnih telefona, baterija i punjača.

Neki od znakova koji ukazuju da se vjerojatno radi o lažnom uređaju su:

- IMEI broj. Originalni uređaji posjeduju jedinstvene serijske brojeve za registriranje na mreže teleoperatera, Lažni često posjeduju duplicirane ili krive IMEI brojeve.

- Cijena. Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, u pravilu se radi o lažnjaku.

- Loša kvaliteta. Provjerite je li tekst na logotipu kvalitetno i točno otisnut, nalazi li se pločica s logotipom na pravom mjestu i naziru li se na kućištu znakovi loše izrade.

Naravno, ako kupujete preko Interneta, ove znakove nećete moći zamijetiti, jer se morate pouzdati u slike mobitela, a one će vjerojatno predstavljati originalne uređaje, pa je preporuka da online kupnje obavljate isključivo preko ovlaštenih trgovina i web dućana teleoperatera.

Izvor: Mobile Manufacturers Forum

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS