Android će u 2014. dosegnuti 1,1 milijardu korisnika

S jedne strane uvijek se mislilo da postoji mogućnost da će se jednog dana Android OS naći na većini svjetskih računalnih uređaja, no s druge strane u to je također teško povjerovati. Analitička kompanija Gartner je počela potvrđivati neka od tih predviđanja, objavivši da će 1,1 milijarda od ukupno 2,5 milijarde uređaja koristiti Android operativni sustav u 2014. godini, a 1,9 milijardi od ukupnog broja uređaja će biti pametni telefoni, te je kompanija također objavila da će Android uređaji nastaviti s rastom i u narednim godinama.

Tržišni podaci ukazuju na to da će se u ovoj godini svakog dana aktivirati 3 milijuna Android uređaja, što je dvostruko veći broj nego prethodne godine. No, postavlja se pitanje kako je došlo do toliko visoke brojke? Do ovakvog porasta dnevno aktiviranih Android uređaja došlo je ne samo zbog rasta smartphone i tablet tržišta, već i zbog toga što je Android počeo agresivno rasti u smislu tržišnog udjela čemu su u novije vrijeme pridonijela i računala koja koriste Android operativni sustav.

Prema navodima iz Gartnera, ukupno računalno tržište je naraslo je za 7,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, međutim tržište notebook i osobnih računala se smanjuje, te će se prema očekivanjima s prošlogodišnjih 300 milijuna smanjiti na 278 milijuna jedinica, a kako sada stvari stoje izgleda da će se taj pad nastaviti i u 2015. godini.

Budući da je došlo do rasta na ukupnom računalnom tržištu i pada broja isporučenih računala, taj gubitak su pokrili smartphone i tablet uređaji koji su rasli i više nego što se predviđalo, a to je tržište na kojem je Android upravo sada najjači. Drugim riječima što više rastu ova dva tržišta, to će Android postajati sve veći.

Android bi također trebao doseći brojku od gotovo 2 milijarde korisnika u 2014., što je tri puta više od Appleovog broja iOS i Mac korisnika kojih ima 682 milijuna, a ovo je zasigurno dovoljno dobar razlog programerima da počnu prvo razvijati aplikacije za Android.

Izgleda da je pred Androidom jako uzbudljivo vrijeme, no neki smatraju da on doseže svoj vrhunac. Android je možda blizu vrhunca na smartphone i tablet tržištu, međutim pred njim se otvaraju sasvim nova tržišta, kao što su automobilsko i računalno tržište, te tržište nosivih tehnoloških uređaja i potrošačke elektronike.

Android sustav bi se na kraju mogao naći na 10 ili više milijardi uređaja, ako se u obzir uzmu i „Internet of Things“ uređaji, te automatizacija kućanstava i ostali noviteti čije vrijeme tek sada dolazi.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS