5G tehnologija gurnut će superbrzu mrežu prema mobitelima, autima, domovima

Iako 4G mreža još uvijek nije dostupna baš svugdje, već se naveliko govori o 5G i nagađanja su da bi do 2020. godine mogli imati tu „jurilicu“. I nije to napredak jednakim koracima kao onaj dok se prelazilo s 3G na 4G, ali to je bilo i za očekivati jer ovdje se radi o tehnologiji koja je podosta komplicirana i prepuna prepreka.

Naime, 2001. godine predstavljena je treće generacija (3G) mreža i većina Hrvatske još uvijek se spaja na te brzine od 384 Kbps jer, nažalost, 4G baš nije dostupna. Kad bi bila dostupna, onda bismo imali 100 Mbps na dlanu i to bi bilo sjajno. Većina svijeta to i ima od 2009. godine kad je ta tehnologija predstavljena i sad na red treba doći 5G, što znači da bismo na dlanu 2020. godine imali 10 Gbps. Zvuči nestvarno...

Ali zapravo i nije baš, to je standard koji bi omogućavao neometano korištenje Interneta stvari (IoT). To je osnova, ono bez čega IoT neće zaživjeti na pravi način. Ponajprije jer do 2020. bismo trebali imati na mrežu oko 25 milijardi uređaja i povezivanje, dijeljenje i slanje podataka morat će ići dosad neviđenim brzinama.

Samo, da bismo došli do 5G treba se suočiti sa spomenutim preprekama. Neke od njih su bazne stanice, čiju ulogu treba promijeniti. Trenutno se mobiteli i drugi uređaji spajaju na mrežu tako što stvaraju poveznice za preuzimanje i slanje podataka s obližnjom baznom postajom. Za 5G bi te bazne postaje morale postojati svakih nekoliko kilometara, a to je dosta nepraktično.

Također, 5G mreža mogla bi se oslanjati na više različitih frekvencija, koje podatke prenose različitom brzinom i imaju raznovrsne karakteristike. To bi moglo dovesti do mreža koje se prilagođavaju trenutnim potrebama uređaja za prijenos podataka.

Jasno je, da bi 5G stigao na pravi način, operateri moraju uvelike promijeniti infrastrukturu, nabaviti veće antene, povećati kapacitete, a sigurno i riješiti mnoge druge probleme po "putu", koji će se svakako pojaviti. Nakon toga se mogu uključiti u "utrku", a na cilju stoji oko 3,04 bilijuna američkih dolara, koliko bi IoT tržište trebalo vrijediti do 2020. godine. Ali po dolasku 5G će to rapidno porasti i već do polovice novog desetljeća može se očekivati 19 bilijuna dolara. Motiva svi uključeni imaju...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS