Prvi samovozeći kamioni na putevima Amerike (VIDEO)

Tehnologija koja je do nedavno bila samo deo naučnofantastičnih filmova polako nalazi mesto u svakodnevici. Prošle nedelje je Tesla Motors predstavio novu tehnologiju baterija koja bi mogla da poremeti čitavu energetsku industriju, a sada je Dajmler počeo da testira prve autonomne kamione u Nevadi.
 
Nemački Dajmler, koji pod kontrolom ima nekoliko brendova kamiona poput "Freightliner"-a, "Fuso"-a, "Mercedes-Benz"-a i "Western Star"-a i ujedno je najveći proizvođač teretnjaka u Severnoj Americi je dobio prvu dozvolu za autonomnu vožnju kamiona u Nevadi, koja obezbeđuje korporacijama da testiraju samovozeća vozila na otvorenim putevima. Do sada su sve ovakve dozvole izdavane isključivo za automobile.
 
Radi demonstriranja nove autonomne tehnologije, Dajmler je napravio prezentaciju njihovog "Freightliner Inspiration" koncept kamiona koji je po delu autoputa u blizini Las Vegasa uspešno izveo autonomnu vožnju sa guvernerom Nevade Brajanom Sandovalom za volanom. Ovaj koncept predstavlja naslednika Mercedes-Benzovog "Future Truck 2025" kamiona koji je prošle godine prikazan evropskoj publici.
 
"Freightliner Inspiration" kamion poseduje Dajmlerov inteligentni "Highway Pilot" sistem za autonomnu vožnju koji je razvijen korišćenjem sličnih sistema u Mercedesovim putničkim automobilima. On je sačinjen od radara i stereo kamera koje nadgledaju put i do 250 metara ispred sebe, naprednog tempomata, sistema za održavanje trake i tehnologija za prevenciju sudara.
 
Čim se ovaj kamionet nađe na auto-putu, vozač može da aktivira sistem koji reguliše brzinu, kočenje i upravljanje. Obilaženje saobraćaja ispred se mora obavljati manuelno, a isto važi i za napuštanje auto-puta i promenu trake.
 
Još jedna od novih funkcija je međusobna komunikacija više ovakvih kamiona koji mogu da formiraju formaciju i zajedno putuju. Ovaj sistem omogućava manju potrošnju zbog smanjenog potiska, ali i bolju upotrebu prostora na putu.
 
Izvor: http://vesti.mojauto.rs/Noviteti/556750/Prvi-samovozeci-kamioni-na-putevima-Amerike
 
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS