Inovacija za budućnost prometnog sistema!

Rumunjski tinejdžer osvojio 75.000 dolara na najvećem svjetskom natjecanju učenika u inovacijama.

Ionut Budisteanu, devetnaestogodišnji rumunjski srednjoškolac osvojio je prvu nagradu pod nazivom Gordon E. Moore na Intelovom International Science and Engineering sajmu koji se ovih dana održao u Phoenixu. Ova nagrada koja okuplja veliki broj mladih inovatora iz čitavog svijeta, uključuju i školarinu u iznosu od 75.000 dolara.

Budisteanu je napravio projekt sistema autonomnih automobila, te je donio neke inovacije kojih se nije sjetio ni Google, pa Intelovi znanstvenici kažu da predstavlja zanimljivo rješenje koje bi moglo omogućiti znatno pojeftinjenje tehnologije za koju se smatra da predstavlja budućnost prometnog sistema. 

Rješenje koje predlaže Budisteanu koristi jeftin 3D radar i web kamere, a njegov sistem je u mogućnosti prepoznati oznake na ulicama, zavoje, raskršća, vozila, pješake, te svoju poziciju u realnom vremenu. Cijena čitavog sistema iznosi manje od 4.000 dolara, što je drastično manje od cijene skalamerije koju koristi Google.

Budisteanuov sistem procesira slike webcamova koristeći njegov softver za umjetnu inteligenciju koji prepoznaje sva zbivanja na cesti ispred, iza i oko automobila, te eliminira potrebu za high-end 3D radarom kakav koristi Google, već umjesto njega posjeduje 3D radar niske razlučivosti koji odrađuje čitav posao savršeno, prepoznajući vozila, kuće, drveće i druge veće objekte.

Ionut je izveo 50 simulacija ovog sistema, a 47 njih je proteklo bez incidenata, dok su tri "pale" na testu samo zato što nisu bile u stanju prepoznati ljude na udaljenostima između 20 i 30 metara, no Budisteanu kaže kako će 3D radar s nešto većom razlučivosti omogućiti 100-postotno korištenje na prometnicama.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS