Dnevna svjetla nisu obavezna, ali ih stručnjaci preporučuju

Počelo je ljetno računanje vremena i prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila.
 
U HAK-u naglašavaju kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (čl. 102., NN 67/2008) vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn. Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače u kojim su europskim zemljama tijekom vožnje obvezna dnevna svjetla kako bi mogli izbjeći neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni.
 
Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja. Na autocestama dnevna svjetla obavezna su u Italiji, dok su u Madžarskoj obavezna na cestama izvan naselja.
 
Prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer većom vidljivošću i za sunčanih dana doprinose povećanju sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća.
Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 30 Mart 2015 11:40
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS