Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak zbog epidemije

Povezani članci (by tag)

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u četvrtak hitnu sjednicu posvećenu epidemiji ebole na zapadu Afrike, izjavila je u ponedjeljak američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power.

'Ne moram vam govoriti kako su rijetke sjednice Vijeća sigurnosti o zdravstvenim krizama, ali u ovome trenutku važno je da članice vijeća rasprave o epidemiji', rekla je Samantha Power.

Vijeće će 'razgovarati o koordiniranom odgovoru međunarodne zajednice' na epidemiju i tražiti pomoć zemalja članica, dodala je Power.

Sjednica u četvrtak bit će otvorena za predstavnike najpogođenijih zemalja (Liberija, Sijera Leona i Gvineja), a na njoj će sudjelovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan i UN-ov koordinator za ebolu David Nabarro.

Po diplomatima, ministarski sastanak o eboli trebao bi se održati 25. rujna, na marginama Opće skupštine UN-a.

Broj novih slučajeva ebole u zapadnoj Africi povećava se brže nego što ih nadležne službe mogu kontrolirati, priopćila je u petak WHO, ponovivši poziv zdravstvenim radnicima u cijelom svijetu da dođu u to područje i pomognu.

Po podacima od petka, broj mrtvih prešao je 2.400, od ukupno 4.794 oboljela pa je glavna direktorica WHO-a na konferenciji za novinare rekla da opseg zaraze - osobito u najpogođenijim zemljama - zahtijeva sveobuhvatan odgovor.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 28 Septembar 2014 15:34
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS