KAKO SE ZAŠTITITI OD POPLAVA?

I pored relativno visokog stepena zastite od poplava,priroda nas često neugodno iznenadi  previsokim  vodostajem i izlivanjem rijeka.U tom slucaju samo brza i efikasna intervencija moze sprječiti  velike štete na privrednim i  stambenim objektima.

Osim standardnih geosintetičnih materijala za izgradnju  odbrmbeni nasipa,mogu se koristiti  razlicite vrste sistema za interventu odbranu od poplava,čija je najveća prednost u brzini postavljana.Mogu se postavljati različite vrste nasipa u dolini rijeka ili na ugroženom područiju gdje prijeti vodena bujica.Postoji vise sistema za interventnu odbranu a neki od njih su:

- WERKOS SOP- jednostavan sistem metalnih nosača i paleta koji se veoma bryo postavlja i koji služi kao noseća konstrukcija za vodonepropusnu membranu.

- WERKOS FLEX MAX-sklopiva sandučasta konstrukcija od pocinčanog,žičanog pletiva obložena geotekstilom.Brzo se popunjava bilo kojim dostupnim materijalom.

- WERKOS GEOMEMBRANA-za zaštitu nasipa od prodora vode-armirane geomembrane visoke otpornosti koje služe za sprečavanje proceđivanja i osiguranje stabilnosti nasipa.

- WERKOS VODENA CIJEV-sistem cijevnih jastuka od armiranih polimernih geomembrana visoke čvrsoće i trajnosti.Služi za nadvišenje odbrambenog nasipa.Brzo se postavlja i međusobno spaja,posebnim kopčama.

- WERKOS VREĆE-polipropilenske,jute-ne ili  ldpe vreće koriste se interventne aktivnosti u odbrani od poplava.

     Osim različitih vrsta sistema za interventnu odbrana od poplava ,koji se brzo postavljaju postoje i drugi sistemi koji mogu biti veoma efikasni u odbrani u odbrani od poplava,ali zahtjevaju duži vremenski period,a to su:

- Vreće koje se pune abrazivnim materijalima       

- Podizanje betonskih ili kamenih zidova na koritima rijeka.

- Produbljivanjem korita rijeka

- Izgradnjom kanala za odvod voda......

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS