Kako bi mogao izgledati svijet za desetak godina?

Izvještaj predviđa razvoj nauke i tehnologije u narednih deset godina na osnovu analiza svjetskih naučnih patenata i naučne literature.

Evo o čemu je riječ:

1. Sunce bi moglo biti glavni izvor energije na našoj planeti zahvaljujući naprednim metodama prikupljanja, skladištenja i konverzije.

2. Velika novčana sredstva mogla bi biti uložena u proučavanje demencije, pa će broj oboljelih biti manji.

3. Modifikacijom kljudskog genoma, mogao bi se spriječiti nastanak bolesti poput dijabetesa tipa I.

4. Zahvaljujući napretku u poljoprivredi, nedostatak hrane i promjene cijena namirnica mogle bi postati stvar prošlosti.

5. Lagane letjelice i nove baterije mogle bi omogućiti vazdušni saobraćaj za pojedince u vidu mikro-komercijalnih aviona.

6. Sve što nas okružuje moglo bi postati digitalizovano.

7. Plastične kese bi mogle otići u istoriju, a potpuno razgradiva pakovanja na bazi celuloze postati obavezna.

8. Razvoj lijekova mogao bi biti daleko precizniji kako bi bio zaustavljen razvoj bolesti poput kancera. Nuspojave liječenja trebale bi biti, ako se ovo obistini, daleko blaže.

9. Evolucija nanotehnologije u kombinaciji sa “Big Data” tehnologijama koje obuhvataju podatke o mnogo različitih ljudi, mogle bi učinitimapiranje DNK na rođenju standardnom procedurom. Takođe, preventivni ljekarski pregledi mogli bi postati obavezni jednom godišnje.

10. Iako do 2025. ljudi vjerovatno neće moći da putuju teleportom, kvantna teleportacija bi mogla postati stvarnost, zahvaljujući istraživanju “egzotičnih” oblika materije.

Koliko će se ovih predviđanja ostvariti, niko ne zna, ali hrabre procjene ukazuju da bi život 2025. u najmanju ruku mogao biti interesantan.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS