Futuristički top će ispaljivati projektile brzinom od 7 Maha !

Nakon što su elektromagnetsko oružje testirali na kopnu, američka mornarica odlučila je postaviti ga na brod. Railgun ispaljuje projektile brzinom od 7 Maha.Američka mornarica planira na moru testirati oružje koje može ispaliti jeftini projektil težak 10-ak kilograma brzinom 7 puta većom od brzine zvuka koristeći elektromagnetsku energiju.

Vojni istraživači kažu da bi ovaj futuristički railgun trebao biti dovoljno zastrašujuć za neprijatelje koji će dvaput razmisliti o napadu. Railgun su dosad već temeljito testirali na kopnu, a testovi na moru počet će 2016. godine. Tad će brzi brod Millinocket opremiti ovim topom.

- Ovo je sada stvarnost, a ne znanstvena fantastika. Može ga se vidjeti kako radi - rekao je Matthew Klunder, šef mornaričkog istraživačkog odjela. Kaže da će im ovakvo oružje pomoći u protuzračnoj obrani, ali i obrani od krstarećih i balističkih raketa .

- Govorimo i o oružju koje ispaljuje projektile čija je cijena stoti dio postojećih raketnih sustava - rekao je za Reuters.

Railgun pokreće elektromagnetna energija, koja se s tračnica premješta na metalne ovojnice. Nastaje elektromagnetno polje i ono omogućuje veliku brzinu. Projektil se odvaja od ovojnice i ispaljuje brzinom sedam puta većom od brzine zvuka. Mornarica je već financirala razvoj dva prototipa, a dok brodovi danas mogu ponijeti tek desetke raketa, u budućnosti bi mogli nositi stotine projektila za railgun top.

Zadnji put promjenjen srijeda, 09 April 2014 20:38
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS