Mora li vaša idealna lozinka biti čudo koje ne možete pamtiti?

Kako se povećava broj servisa koje koristimo, tako je i sve više lozinki koje moramo pamtiti da bi se u njih mogli prijaviti. No, postoji li jednostavno rješenje za sve to?

Gmail, službeni mail, poslovni računar, privatni računar, Facebook, Twitter... ovo su samo neki od servisa na koje mnogi od nas svakodnevno upisujemo naše lozinke kako bi bili sigurni da nam netko neće provaliti i ukrasti podatke. Dobro, ako radite s tajnim podacima i istraživanjima (ili ste jako privatni), možda imate još neku razinu zaštite.

No, pitanje je kako pratiti sve te lozinke, a da ne govorimo još i o zaštiti kod online plaćanja.

Netko će za sve koristiti jednu lozinku, jer mu je tako lakše, dok će drugi za baš svaku stvar imati zasebnu lozinku, a sve će ih zaštiti u datoteci koja ima svoju lozinku.

Na listi najgorih lozinki u prošloj godini vodeće mjesto su zauzele:

123456

password (ili lozinka)

12345678

qwerty

abc123

Takve lozinke, ali i varijacije koje uključuju 00000 ili vaše vlastito prezime i ime su najlošije opcije. Izgledaju očito, a ako se netko i okomi na vaš online račun, neće imati veliki izazov za njihovo probijanje. No, činjenica je da mnogi od nas za većinu servisa koristimo neku takvu laganiju lozinku.

Razne stranice često nam savjetuju da koristimo lozinke u koje ćemo ugraditi razne posebne znakove te brojeve i velika i mala slova.

Tako je jedan od savjeta da izmislimo neku frazu, skratimo je samo na prava slova, dodamo neki nama bitan broj i na kraju inicijale.

Stručnjaci stalno ističu  kako je dužina lozinke ono što ju čini sigurnom, a ne njezina kompleksnost.

Uzmemo li broj znakova koje možemo ubaciti na jedno mjesto (velika i mala slova, brojevi i česti posebni znakovi) dolazimo do ogromnog broja mogućih kombinacija. Uz lozinku od 7 mjesta i 80 različitih znakova možemo imati 20,9 bilijuna varijacija. Ako dodamo samo jedno mjesto u lozinku, a skratimo lozinku samo na velika i mala slova (52) dolazimo do još većeg broja od 53,4 bilijuna kombinacija.

Kakav je vaš recept za lozinku?

Izvor: 24sata.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS