CYBER RAT Ruski i ukrajinski hakeri već počeli s napadima!

U Rusiji i Ukrajini postoji veliki broj opasnih bandi cyber kriminalaca i 'patriotskih hakera'.

Dok diplomati pokušavaju pronaći rješenje za velike probleme između Rusije i Ukrajine te žele poduzeti sve moguće mjere kako bi izbjegli vojni sukob između ovih zemalja, hakeri su već započeli cyber napade na neke internetske stranice u ovim zemljama, a Ukrajinci su optužili Ruse da su napali njihov telekomunikacijski sustav te da ometaju mobitele ukrajinskih parlamentarnih zastupnika.

Trenutno još nisu zabilježeni neki opasniji cyber napadi te su dosadašnji napadi većinom usmjereni na internetske stranica na kojima se objavljuju propagandne poruke i slično – npr. jedna se ukrajinska hakerska grupa pohvalila kako je napala najmanje 40 internetskih stranica u Rusiji od početka sukoba (među inima, napali su i stranicu Russia Today na kojoj su riječi Rusi zamijenili s nacisti).

Ipak, na BBC-u upozoravaju da, u slučaju pogoršanja situacije i vojnih sukoba, možemo očekivati sve veći broj cyber napada te napominju da i u Rusiji i Ukrajini postoji veliki broj opasnih bandi cyber kriminalaca i 'patriotskih hakera'. Jedan od problema cyber napada jest što je nekad teško pronaći i dokazati točan izvor jer napade na druge zemlje može pokrenuti vojska, ali i sami hakeri na svoju ruku.

'Ako Rusi uspiju nagovoriti svoje patriotske hakere na sudjelovanje u cyber ratu, oni bi mogli biti iznimno učinkoviti', komentirao je za BBC sigurnosni stručnjak Paul Rosenzweig, osnivač Red Branch Consultinga te je podsjetio na cyber aktivnosti Rusije tijekom sukoba u Gruziji kada su pokrenuti brojni DDoS napadi protiv internetskih stranica u toj zemlji te na napade na internetske servise koji su 2007. izazvali velike probleme u Estoniji.

Iako postoji opasnost od velikih i opasnih cyber napada koje mogu poduzeti grupe hakera koje uopće nisu povezane s vladama, odnosno vojskom sukobljenih zemalja, Rosenzweig napominje da će šteta od takvih napada ipak biti mala u odnosu na uništenja i tragediju koju bi mogao izazvati vojni sukob. 'Ne trebamo prenaglašavati važnost cyber sukoba' jer 'tenkovi pobjeđuju cyber-metke', zaključio je Rosenzweig.

Izvor: Dnevnik.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS