VIDEO: Sistem koji onemogućava pijanu vožnju

Uprkos velikog broja saobraćajnih nesreća koje uzrokuje vožnja u pijanom stanju i kampanja protiv alkohola za volanom, statistika je iz godine u godinu sve nepovoljnija pa su određene svetske firme odlučile da počnu da razvijaju sisteme koji prosto onemogućavaju vozača pod uticajem alkohola da pokrene vozilo.
 
Američka NHTSA agencija za bezbednost saobraćaja na auto-putu trenutno radi na "Driver Alcohol Detection System" sigurnosnom programu koji registruje količinu alkohola u vozačevom organizmu pre nego što on pokrene vozilo.
 
Sistem koristi dva načina kontrole. Prvi sistem je kontrola daha vozača na volanu automobila koja registruje koncentraciju alkohola u krvi. U zavisnosti od zakonskih normi, kompjuter automobila je programiran da onemogući vožnju ukoliko je dozvoljen nivo alkohola u krvi prekoračen.
 
Drugi način kontrole je infracrveni senzor u dugmetu za paljenje automobila koji skeniranjem prsta vozača takođe registruje koncentraciju alkohola u krvi.
 
Kako prenose američki mediji NHTSA nema nameru da ova tehnologija postane zakonska obaveza, ali će svakako postati dodatna sigurnosna oprema koju će vozači uz doplatu moći da ugrade u nove automobile. Veruje se da bi ovaj sistem zaštite prvi put mogao da se pojavi u novim automobilima za pet godina.
(blic.rs)
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS