Najčešće greške pri pranju automobila!

Proljeće je idealno vrijeme za temeljito čišćenje automobila, a redovitim pranjem automobila produljit ćete sjaj i vijek trajanja laka. No ne i ako to radite pogrešno!

Ručno pranje automobila danas je gotovo izumro vid opuštanja, ali je još najučinkovitiji način održavanja laka automobila. Barem jednom ili dvaput na godinu trebali biste svojem automobilu priuštiti temeljito čišćenje i pranje, a proljeće je idealno vrijeme za to. Niti je prehladno niti je prevruće, a s laka treba skinuti masne naslage od zime i zaštititi ga od novih izazova koji nastupaju u ljeto. No sav trud će biti uzaludan ako se ne držite nekih osnovnih pravila. Primjerice, ne perite automobil na izravnom suncu ili odmah poslije dulje vožnje jer je tada lak zagrijan.

Pustite da se lak automobila dobro ohladi prije nego što ga polijete hladnom vodom. Ako je lak vruć, prebrzo će se sušiti tijekom pranja, a to otežava pranje. Ne skupljajte mrtve mušice na prednjoj maski i poklopcu motora jer se one, naročito pod utjecajem sunca, mogu zapeći u lak pa ih nećete moći skinuti bez da ga oštetite. Za uklanjanje takvih tvrdokornih prljavština koristite specijalizirana, posebno formulirana sredstva za čišćenje. Također, obavezno koristite šampon za automobile umjesto preagresivnog deterdženta za suđe ili drugih kućnih sredstava koja mogu uništiti zaštitni sloj laka. 

Za godišnje pranje automobila koristite puno vode. Perite automobil po zonama i odmah ih isperite prije nego što se prebacite na drugi dio. Također, često ispirite spužvu i čestice prljavštine iz nje. Automobil temeljito isperite odozgo prema dolje, a nakon toga ga osušite posebnom krpom ili mekanim ručnicima. Pazite da se na njih nisu zalijepile kakve krute čestice. Kad je lak skroz suh, zaštitite ga za sljedeći period voskom. 

Osušite automobil nakon pranja

Nemojte poslije pranja ostaviti automobil da se sam osuši jer će izgledati kao da ga niste ni prali. Obrišite ga i temeljito osušite jelenjom kožicom ili prikladnom krpom.

Ne koristite spužvu koja je pala na tlo

Ako vam tijekom pranja spužva padne na tlo, što nije rijetkost, ne koristite je prije nego što je dobro isperete, inače ćete brusiti lak kamenčićima koji su se na nju zalijepili.

Izbjegavajte prati kružnim pokretima

Iako je to prirodan pokret, izbjegavajte prati automobil kružnim pokretima jer oni ostavljaju površinske ogrebotine u obliku virova. Koristite ravne pokrete duž karoserije.

Ne koristite deterdžent za pranje suđa 

Klasičan deterdžent za pranje suđa je preagresivan i može skinuti zaštitni sloj laka. Za pranje automobila svakako koristite specijalizirane šampone koji čuvaju lak.

Pasta za zube efikasno čisti alu naplatke

Tvrdokorna prljavština nastala od trošenja kočnica koja se lijepi za alu naplatke zahtijeva posebno sredstvo za čišćenje, no, za prvu ruku, može poslužiti i pasta za zube.

Što prije uklonite mrtve insekte

Nemojte čekati da se na laku vašeg automobila skupljaju ostaci mušica i insekata jer s vremenom ispuštaju kiselinu koja može nagristi i uništiti lak. Operite ih što prije.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS