Hakiranje auta jeftinim i dostupnim hardverom

U današnje doba većina automobila posjeduje računalne sustave. Kao što se mogu hakirati vaši PC-i, prijenosnici, tableti i pametni telefoni, tako je moguće hakirati i računala u vozilima. Španjolski hakeri Javier Vazquez-Vidal i Alberto Garcia Illera, idući će mjesec na Black Hat Asia konferenciji u Singapuru, demonstrirati upravo jednu takvu vrstu hakiranja pomoću elektroničkog sklopa koji su izradili pomoću komponenti koje možete kupiti u svakoj boljoj prodavaonici elektronike poput Chipoteke, a čija vas izrada neće koštati više od 20 dolara.

Ovaj uređaj su do sada uspjeli instalirati u 4 različita tipa automobila, a nazvali su ga CAN Hacking Tool. CAN je kratica za Controller Area Network bus standard za komunikaciju između mikrokontrolera i uređaja u automobilu s host računalom. Nakon nekoliko minuta koliko traje instalacija u automobil pomoću 4 žice, hakeri su u stanju manipulirati svjetlima, alarmima, prozorskim staklima, pa čak i kočnicama. Za konferenciju će sustav nadograditi GSM radiom, što će im omogućiti da vozilom manipuliraju s bilo kojeg mjesta u svijetu.

Vidal i Ilera tvrde kako ne žele uzrokovati ozbiljne probleme i eventualne prometne nesreće svojim sustavom, pa izvorni kod za upravljanje ovim hakerskim alatom neće javno objaviti, jer su ovo izradili isključivo zbog toga kako bi proizvođače automobila upozorili da se pozabave mjerama sigurnosti.

"Vaš auto je mala računalna mreža, a za nju trenutno nije implementirana nikakva protuhakerska zaštita", kaže Illera.

Jeste li svojeg limenog ljubimca opremili kakvim antivirusnim alatom?

Izvor: Vidi.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS