Automatic - povežite svoj automobil s iPhoneom

Kao što svi znamo, većina automobila danas nam daje povratne informacije o potrošnji goriva, prosječnoj brzini, temperaturi motora, kvarovima i slično. No je li to dovoljno? Što kada biste sve te informacije mogli pratiti i na zaslonu svojeg iPhonea, ali ne samo to, već mnogo više.

Nova aplikacija za iPhone  obećava pretvoriti vaš “glupi” automobil u malo pametniji. Sad se pitate kako? Evo objašnjenja. Automatic kombinira aplikaciju iOS-a i hardverski dodatak koji se jednostavno priključi na svaki automobil proizveden iza 1996. godine. Preko toga malog uređaja aplikacija s vašega mobitela ima pristup informacijama o potrošnji goriva, kilometraži i informacijama o statusu motora vašeg automobila koje preko bluetootha šalje na mobitel. Nakon dobivenih podataka od automobila, aplikacija dohvaća podatke s Google karata, vaše GPS podatke, aktualne cijene goriva te ih međusobno kombinira. Kada vi stanete na benzinsku postaju i natočite gorivo, Automatic pomoću vaših GPS podataka iz svoje baze benzinskih postaja uzima cijenu goriva koju plaćate baš na toj benzinskoj postaji te dobiva informacije o količini natočenog goriva. Podatke o količini goriva u spremniku pogađate aplikacija dobija preko bluetootha od samog automobila te kombinirajući cijenu s količinom prikazuje vam ukupni trošak koji plaćate i tako svaki put kad točite gorivo. Upravo taj sistem omogućuje vam jednostavnije i efikasnije praćenje ukupnih troškova. 

Sama aplikacija ima mnoštvo korisnih funkcija, ali neke se posebno ističu. Tu ponajprije treba spomenuti opciju koja pomaže smanjiti potrošnju goriva. Aplikacija mjeri vaše ponašanje u vožnji tako da vas laganim zvukom upozori ako se prebrzo zaustavljate, prečesto kočite, prebrzo startate i brzo vozite. Nakon što pogledate povijest vožnje, Automatic će vam na karti označiti na kojoj vas je dionici ceste aplikacija upozorila i koliko vas je koštala svaka pojedinačna vožnja. Sami tvorci aplikacije ističu da je moguće smanjiti potrošnju goriva za 33% ukoliko bi i poštivali upozorenja koja nam šalje Automatic te smanjili negativne navike u vožnji koje utječu na potrošnju goriva.

Aplikacija isto tako ima pristup svim kodovima motora koja obično koriste mehaničari u autoservisu kad se na automobilu upali nam svima poznata lampica “Check Engine”. Automatic vam može reći radi li se o problemu s npr. katalizatorom ili vam je samo ostao otvoren poklopac rezervara goriva, ali pojednostavljuje proces za koji vi dobivate te informacije te nudi i riješenje za svaki problem. Ako je kvar ozbiljan, uputit će vas vama najbližem mehaničaru, a ako se pak radi o manjem problemu moguće je unutar aplikacije ugastiti lampicu upozorenja i tako vam uštedjeti vrijeme i novac koji biste potrošili prilikom posjete servisu.

Uza sve to, Automatic će vam pomoći i u slučaju nesreće. Aplikacija je programirana tako da u slučaju udarca povlači informacije iz automobila o nezgodi te automatski kontaktira centralni server Automatica koje zatim upućuje poziv nadležnim službama o tome što se dogodilo i gdje se nalazite. Poziv je moguće i poništiti ako je kojim slučajem došlo do greške u sustavu, ali ako ga nakon obavijesti ne poništite, aplikacija će smatrati da je došlo do nezgode te nakon kontakta, centralnom serveru uputiti poziv i jednom od vaših kontakt brojeva u slučaju nesreće.

Automatic je za sada dostupan samo u SAD-u i to po cijeni od 100$, ali njegovi tvorci obećavaju podršku i za druge zemlje, ubrzo.

Izvor: izona

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS