Seminar o privatnim sigurnosnim i vojnim tvrtkama u RACVIAC-u

Od 8. do 10. aprila u Zagrebu će se održati treći međunarodni seminar o privatnim sigurnosnim i vojnim tvrtkama, kojeg organiziraju RACVIAC - Centar za sigurnosnu suradnju u Jugoistočnoj Europi, OESS i DCAF Ženeva, piše zaštita.info.
 
RACVIAC - Centar za sigurnosnu suradnju ovaj je projekt lansirao 2013. u suradnji s  DCAF-om Ženeva i to u cilju promicanja vrijednosti i postavki Montreux dokumenta (Montreux Document) i Međunarodnog kodeksa ponašanja za privatne pružatelje sigurnosti u Jugoistočnoj Europi (International Code of  Conduct for Private Security Providers in SEE). Glavni razlog nastavka rada na ovoj aktualnoj temi, prema riječima suorganizatora i domaćina seminara, međunarodne organizacije RACVIAC koja ima sjedište u Rakitju, jest potreba da se nastave revidirati i analizirati novi pravci razvoja u ovom području i promjenjiva priroda civilno-vojnih odnosa. Uz to, jedan od važnih razloga za organizaciju ovogodišnjeg međunarodnog skupa na ovu temu, dodaju organizatori, je i kontinuirani proces privatizacije ovog područja Sektora sigurnosti. Prošlogodišnja uspješna realizacija istoimenog seminara, koji je također održan u RACVIAC-u, a koji je dao važan impuls nastavku razmjene informacija među zainteresiranim tvrtkama, udruženjima i stručnjacima u regiji, isto tako je dala važan impuls za ponovnu razmjenu iskustava, postignutih rezultata i ideja.
 
Seminar će ugostiti mnoge autoritete za područje privatne sigurnosti, kao što je Eduardo Cobas Urcelay, glavni tajnik APROSER-a, Profesionalnog udruženja privatnih pružatelja sigurnosti u Španjolskoj, James K. Wither, direktor programa za izgradnju kapaciteta sigurnosnog sektora u Centru George C. Marshall, Robert Mikac, zapovjednik civilne zaštite RH u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kao i brojne druge čelnike Udruženja pružatelja usluga sigurnosti u regiji. 
 
Neke od glavnih tema seminara bit će najnovija Direktiva EU o javnoj nabavi i proces njezine implementacije, regionalne inicijative o rukovođenju privatnim vojnim i sigurnosnim tvrtkama i Sarajevski kodeks ponašanja (the Sarajevo Code of Conduct), aktualni trendovi u industriji, privatne vojne i sigurnosne tvrtke i zaštita kritične infrastrukture, mogućnosti za deregulaciju tvrtki specijaliziranih za privatnu sigurnost, licenciranje pružatelja sigurnosti u pomorstvu, uz nekoliko drugih, srodnih tema te sveobuhvatan pogled u nacionalna iskustva udruženja privatnih vojnih i sigurnosnih tvrtki u jugoistočnoj Europi.
 
Prošlogodišnji seminar "Civilno-vojni odnosi: Privatne (vojne) sigurnosne tvrtke II" zorno je demonstrirao da ova tema predstavlja relevantan segment nacionalnih ekonomija zemalja u regiji ali i Vladinih pokušaja uspostave mjera štednji. Također,  privukao je pažnju globalnog igrača u ovom polju, DCAF-a Ženeve, koji je pokazao interes da podupre RACVIAC-ove napore u području privatne sigurnosti.
 
Još jedan detalj koji je vrijedno istaknuti: više nema apsolutno nikakvog nesporazuma kada se pravi razlika između pitanja koja potječu iz sfere privatne sigurnosti općenito te vojnog aspekta privatne sigurnosti, koji nema gotovo nikakve korijene u ovom dijelu Europe.
 
Seminar je, prema ocjeni nekoliko privatnih i sigurnosnih tvrtki koje djeluju u regiji, bio vrlo dobra polazišna točka za razmjenu dobrih praksi koje se tiču implementacije Regulative sa međunarodne na nacionalnu razinu. Osim toga, jedan od važnijih zaključaka ovog seminara bio je i da nije moguće precijeniti važnost implementiranja europskih standarda za pružatelje usluga iz područja privatne sigurnosti u nacionalno zakonodavstvo zemalja u Jugoistočnoj Europi koje su kandidati za članstvo u EU.
Zadnji put promjenjen subota, 28 Mart 2015 01:45
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS