Najgori poslovi za zdravlje...da li ste na listi?

U općoj nezaposlenosti većina smatra da je bolji ikakav nego nikakav posao. No, ima radnih mjesta koja su posebno loša za fizičko ili psihičko zdravlje tvrde stručnjaci. Dok su neki poslovi opasni zbog ili zbog jako povećanog stresa.

Primjerice, među opasnim zanimanjima je građevinarstvo jer čak i najbolje obučeni radnici mogu pasti, poginuti od strujnog udara ili doživjeti neku drugu nesreću na gradilištu.

Nekima će zbog kemikalija ili nekih drugih štetnih tvari zdravlje stradati nakon nekoliko godina. U opasnosti su i neki djelatnici u javnim uslugama poput vatrogasaca ili policajaca odnosno djelatnicima čistoće. Oni su dodatno ugroženi jer moraju raditi u tri smjene što povećava stres, a nerijetko i prenositi teške stvari koje ih mogu ozlijediti kažu stručnjaci koji se bave radnim opterećenjima.

Zbog toga i jesu godinama u top deset opasnih zanimanja.

Na listi opasnih je rad u šumarstvu, poljoprivredi i ribarstvu jer su i tu radnici u velikoj opasnosti od ozljeda raznih vrsta.

Njima se pridružuju radnici u vojnoj industriji i oni vojnici koji rade u oružanim snagama. Ne čudi da su na top listi opasnih i prijevoznici odnosno vozači koji su svakodnevno u prometu gdje odgovaraj ne samo za svoj već i za tuđe živote.

Premda će se to mnogima činiti čudno opasni su i tzv. sjedilački poslovi uključujući i one u zdravstvu u kojima se odlučuje o zdravlju pacijenta. Stručnjaci ističu da su raznim koordinatorima,onima koji rade u odnosima s javnošću i novinari također ugroženi zbog velike razine stresa što nakon godina rezultira dijabtesom bolestima srca i krvnih žila, rakom…

Savjete je da b se svi zaposleni barem povremeno trebali konzultirati s liječnikom ali i tamo gdje je to moguće koristiti maksimalnu zaštitu. Također je važno dobro i dovoljno spavati i biti tjelesno aktivan a loše navike poput pušenja ili alkohol valja izbjegavati.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 28 Septembar 2014 15:28
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS