Na koji način Google-ov Safe Browsing Service šteti vašoj privatnosti

Čak i ako za njega nikad niste čuli, Google Safe Browsing (u daljnjem tekstu GSB) vam je po defaultu uključen ukoliko koristite Google Chrome ili surfate preko tražilice na Firefoxu i Safariju.

Zahvaljujući konstantnim update-ovima, on prepoznaje nebrojeno puno štetnih/zaraženih web-stranica, te o njima šalje čak 3 milijuna upozorenja tjedno, što putem maila a što instantnim upozorenjem.

Kada koristite navedene pretraživače kako bi došli do neke stranice na kojoj se nalaze potencijalne prijetnje poput malicioznih datoteka i aplikacija, često će vam se na ekranu ispisati upozorenje. U sklopu tog upozorenja, korisnici mogu pogledati listu potencijalno stranica putem tzv. API servisa. API iliti Application Program Interface je set specifičnih instrukcija za rješavanje problema ili čitanje listi poput navedene.

Problem koji je vezan uz Vašu privatnost nastaje upravo kada se koristite tim javnim Safe Browsing API. U trenutku kada provjeravate štetnost određene URL adrese, morate biti svjesni da ih Google  zabilježava u dešifriranoj formi, stoga je vašu online aktivnost izuzetno lako popratiti. Nadalje, Safe Browsing API na korisnikovo računalo pohranjuje kolačiće koje NSA (američka agencija za sigurnost) koristi kako bi mogla identificirati svako individualno računalo.

Ukoliko se pitate kako je moguće da mnogima to nimalo ne smeta, sjetite se da mnogi za te informacije ni ne znaju, dok oni koji znaju pristaju pod cijenom osjećaja sigurnosti.

Čak i ako GSB isključite, do Vaših se podataka može doći po sudskom nalogu putem Američke Agencije Za Sigurnost, stoga mnogi preporučaju ostanak u sigurnoj zoni interneta popraćenoj budnim okom svemoćnoga Google-a.

Izvor: ICT Business

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS