Koliko je štetno UV zračenje za ljudski organizam !

Povezani članci (by tag)

Ultraljubičasto zračenje (ultraljubičasta svjetlost; kratica UV prema eng. ultraviolet) obuhvata elektromagnetsko zračenje s talasnim dužinama manjim od onih koje ima vidljiva svjetlosti, ali većim od onih koje imaju meke X-zrake, u rasponu od 10 nm do 400 nm, i energiji fotona od 3 eV do 124 eV.

 

Kada se promatra njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje i okolinu, ultraljubičasto zračenje se obično dijeli na UVA (400–315 nm) ili dugovalno (crno svjetlo), UVB (315–280 nm) ili srednjevalno i UVC (< 280 nm) ili kratkovalno (antimikrobno).
Izvori UV zračenja mogu biti različiti. U prirodne izvore spada Sunce. Ono zrači ultraljubičasto zračenje u području UVA, UVB i UVC. Crno svjetlo zrači svjetiljka koja emitira u dugovalnom UV svjetlu (dužina vala oko 360 nm) i vrlo malo vidljive svjetlosti. Naziva se i UV flourescentna svjetiljka. Koriste se da bi pobudile fluorescenciju, kao da otkrije UV boje (provjera novčanica) ili recimo da otkrije urin. Koristi se i kod uređaja za privlačenje komaraca. Postoje i sljedeći izvori: antimikrobna fluorescentna svjetiljka, ultraljubičaste svijetljeće diode, ultraljubičasti laseri, svijetljeće diode, plinske svjetiljke.
Kada je u pitanju ljudsko zdravlje, bitno je napomenuti vitamin D. To je antirahitični vitamin, a često ga nazivaju i vitaminom Sunca. Regulira koncentraciju kalcijevih iona u krvnoj plazmi. Vitamin D se u tijelu može sintetizirati u koži pod utjecajem Sunčevih ultraljubičastih zraka iz provitamina. Primjenom velikih doza vitamina D dolazi do poremećaja u matabolizmu kalcija. Javljaju se: umor, probavne smetnje, gubitak težine, anemija pa i depresija. Dolazi i do dodatnog taloženja kalcija u bubrezima i gušterači. Ultraljubičasto zračenje UVB, koje ne prodire u dublje slojeve kože, izaziva akutno oštećenje kože (eritem - crvenilo) u obliku opeklina, koje dovodi do degeneracije kože, njezina starenja, a može izazvati i rak kože zbog oštećenja gena za obnovu stanica kože.

 

Ne zaboravite:
  • Nijedna preplanulost nije zdrava ni sigurna.
  • Prirodno tamnija put ne znači i prirodnu zaštitu od Sunca, pa takvu kožu treba jednako štititi.
  • Zabluda je da se treba više izlagati Suncu zbog stvaranja D vitamina, jer desetominutno izlaganje Suncu tri puta sedmično dovoljno je za stvaranje vitamina D.
  • Primjena samo zaštitnih sredstava za kožu nije dovoljna, nego treba upotrebljavati kompletan program zaštite.
  • Preplanulost iz solarija jednako je opasna.
  • Oblačno vrijeme ne znači da zaštita kože nije potrebna, jer UVA zrake lako prolaze kroz oblake.
  • Posebno se treba čuvati reflektirajućih zračenja s površine vode ili snijega zimi.
Zadnji put promjenjen subota, 12 April 2014 11:32
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS