Jedan trik: Zapamti ovo i zaštiti svoje lozinke od hakera

Skandali s procurjelim lozinkama ili privatnim fotkama sve su češći, a stručnjaci upozoravaju da su dijelom krivi i korisnici - evo kako se možeš zaštititi...

Nedavno su opet procurile lozinke stotine korisnika Snapchata i Dropboxa, barem su tako tvrdili hakeri koji su ih objavili. Iako je Dropbox demantirao da su to podaci njihovih korisnika, neki od onih koji su ih vidjeli posvjedočili su kako su se s tim korisničkim imenima i lozinkama uspjeli prijaviti na Dropboxove profile. Evo u čemu je fora i kako možeš zaštititi svoje važne profile:

Hakeri nisu napali Dropbox, ni Snapchat. Facebook, Gmail, Twitter ili Instagram su veliki sustavi koji koriste dobre i složene mehanizme za zaštitu svojih baza podataka i teško se probiti kroz njihove zaštite. Stoga, hakeri uglavnom ciljaju na male servise i stranice, koje nemaju novca, resursa ni znanja za složene sigurnosne mjere.

Nakon što pokupe podatke s njih jednostavno računaju na to da korisnici vrlo često koriste ista korisnička imena i iste lozinke za sve svoje profile na internetu.

I prečesto su u pravu! Zato, pravilo broj jedan glasi - nemoj koristiti istu lozinku za sve profile! A osobito je ne koristi za profile na Facebooku, e-mailu, webshopovima i sličnim servisima s kojih bi netko zlonamjeran mogao 'skinuti' previše važnih informacija.

Izvor: 24sata.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS