Google linkovi kojima možete sačuvati svoju privatnost

Google, Microsoft, Apple, Yahoo i druge internetske tvrtke za pružanje e-mail usluga smatraju da imaju pravo u uvid računa svojih korisnika da bi izdvojili ključne informacije u cilju pružanja usluge oglašavanja ali i za razne druge svrhe.  Ako ste korisnik Googleovih usluga možete kroz određene linkove sačuvati  malo više svoju privatnost ali i dobiti neke korisne informacije.

Koji su to linkovi pročitajte u nastavku:

Postavke za oglase i oglašavanje: Iskakanje i pojavljivanje raznih oglasa ponekad frustrira. Svaki puta kada nešto pretražujemo u prostranstvima interneta ili koristimo Gmail, YouTube i Google Maps, Google sve pamti, analizira i sortira prema našem interesu ali i spolu, dobi itd. Koje osobne podatke ste dali Googleu za analizu u vezi oglašavanja provjerite ovdje i sve dozvole isključite.

Svi podaci usluga koje koristite u Google ekosustavu pohranjuju se odvojeno i možete ih zasebno preuzeti, zatreba li vam  kopija podataka.  Za uslugu koristite ovaj link.

Zanima li vas ili možda treba povijest pretraživanja i što je sve Google zabilježio provjerite na istoimenom linku.

Ovdje su zabilježeni podaci što ste i kada pretraživali. Isto tako Google vodi evidenciju o lokaciji vašeg pretraživanja i s kojeg uređaja ste koristili uslugu.

Je li to smartfon, tablet, računalo, Google sve zna. Informacije možete provjeriti ovdje.

Ako ste zabrinuti krade li netko vaše račune za prijavu možete provjeriti klikom na ovaj link. Zanimljivo je da ako koristite uglavnom usluge Googlea u Hrvatskoj, i  zatim otputujete izvan Hrvatske i nastavite svoje svakodnevne aktivnosti, dobit će te odmah upozorenje da postoji sumnja u krađu vašeg računa.

Jedna vrlo korisna opcija osobito za one koji često mijenjaju uređaje (mi ulazimo u ovu skupinu), je nakon što ih se riješite da blokirate im pristup na vaš Googleov račun i isto tako third-party aplikacijama koje ste svojedobno preuzeli u uređaj. Iako ste napravili reset postavki uređaja i vratili na „tvorničko stanje“, preporučujemo da s ovog mjesta dodatno blokirate pristup.

Mislite li  da vam je netko hakirao račun, klikom na ovaj link možete poništiti zaporku.  I na kraju, sumnjate li  da Google nedopušteno pristupa vašim podacima i ugrožava vam privatnost, kliknite na ovaj link i podnesite tužbu. Vjerojatno neće biti velike koristi ali smanjiti će te svoju ljutnju.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS