Dolazi proljeće, oprez od džeparoša!

Džeparenje je svakodnevna pojava u sredstvima javnog prevoza i na frekfentnim ulicama. Džeparoši nerijetko rade u grupama i koriste priliku da okruže neopreznu žrtvu i izvuku novac ili neku vrijednost.
 
Najaktivniji su u vrijeme špice kada se ljudi vraćaju sa posla ili kada idu na posao. Mete džeparoša su uglavnom penzioneri ali i zaposleni ljudi. 
 
Prema statistikama najčešće se dešavaju u periodu od prvog do desetog u mjesecu kada su penzije i plate a način izvršenja je uglavnom prilikom ulaska ili izlaska u tramvaj ili drugo prevozno sredstvo.
 
Obično grupa džeparoša stvaraju gužvu oko žrtve a jedan koristi priliku za izvlačenje mobitela ili novčanika iz džepa, torbe ili ruksaka.
 
Nerijetko su to i ženske osobe sa malim djetetom koje su manje upadljive. Od profesionalnih kradljivaca džeparoši imaju najrazvijeniju tehniku, profesionalan ponos i jako izraženu inteligenciju.
 
Šta ako vas pokradu u tramvaju?
 
Ukoliko dođe do džeparenja neophodno je džepnu krađu prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili policajcu.
 
Ako uočite džeparoša da bježi neophodno je da zapazite njegov lični opis, njegovu odjeću ili neke karakteristične tjelesne osobine.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS