Bakterije koje se hrane samo elektricitetom

Otkriveno čak osam vrsta bakterija koje koriste čistu formu energije, odnosno jedu elektrone.

Čitav život na Zemlji se indirektno temelji na elektricitetu, pa većina organizama konzumira šećere koji stvaraju elektrokemijske reakcije. No znanstvenici su otkrili da neke vrste bakterija zaobilaze taj proces prerade, pa se direktno hrane elektronima.

Kenneth Nealson i njegovi kolege sa Sveučilišta Southern California uzgajaju bakteriju pod nazivom Mariprofundus ferrooxydans PV-1 koja skuplja elektrone direktno sa željeznih elektroda. Znanstvenici su bakterije izvukli iz zemlje s dna mora i iz Doline smrti u Kaliforniji na taj način da su se "ulovile" na mamac u obliku električnog naboja koji su puštali u tlo.

Potom je drugi tim u laboratoriju ustanovio da one mogu preživjeti isključivo od elekZnanstvenici su otkrili da postoji čak osam bakterija koje mogu jesti i izlučivati elektrone, a neke posjeduju i vrlo zapanjujuća svojstva. Na primjer, tisuće bakterija se može povezati u "žicu", odnosno lanac dužine nekih 2,5 cm, te izvlačiti kisik iz morske vode za energiju. Takve niti se mogu držati zajedno i provoditi struju poput standardnih bakrenih žica.

Ova svojstva mogu dovesti do zanimljivih praktičkih aplikacija, poput SPUD-ova (self-powered useful devices), odnosno samoodrživih uređaja koji bi se mogli koristiti za čišćenje zagađenja, ili bakterija koje bi u tlu kreirale električne mreže od "biožica.

Pored toga, ova istraživanja omogućuju znanstvenicima testiranje jednog od osnovnih principa biologije, odnosno mogle bi nam donijeti spoznaju o tome kolika je minimalna količina energije potrebna za održanje života.   triciteta bez ikakvih šećera ili drugih nutrijenata.

 

Zadnji put promjenjen nedjelja, 28 Septembar 2014 15:53
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS