Koja autosjedalica je najbolja za Vaše potomke!

Povezani članci (by tag)

Istraživanje provedeno u cilju sigurnije vožnje za sve pokazalo rezulatate testa 33 dječjih autosjedalica svih skupina težine. Sjedalice su testirane na sigurnost, jednostavnost korištenja, ergonomiju, čišćenje i završnu obradu te sadržaj štetnih sastojaka.

Ovog puta testiranje je na vrh izbacilo autosjedalicu Kiddy Phoenixfix Pro 2 iz grupe I za djecu od 9 do 18 kilograma ili otprilike od 1 do 4 godine koja je pokazala izuzetnu kvalitetu zasluživši maksimalne ocjene u svim kategorijama. U pogledu sigurnosti Kiddy je dominirao zbog vrlo niskog opterećenja pri frontalnom i bočnom sudaru, a ništa manje uvjerljiv nije bio ni u pogledu jednostavnosti korištenja i ergonomije. Kiddy je gotovo nemoguće pogrešno montirati, stabilno se i brzo postavlja na sjedalo automobila, dijete se u njemu jednostavno zakopčava i kvalitetno zateže pojasom te pritom ima mnogo prostora, udobnu poziciju sjedenja i dobar oslonac za noge. Dosad se to činilo nemogućim, no Kiddy Phoenixfix Pro 2 nije pokazao ni jedan nedostatak i stoga je zasluženo ponio titulu pobjednika ovog testa.

Odmah do ove, našla se sjedalica Peg Perego Primo Viaggio SL & Isofix Base 0+1 iz grupe 0+ namijenjene djeci do 13 kilograma ili otprilike godinu i pol starosti. Ova sjedalica također je pokazala maksimalnu sigurnost, ergonomiju i izuzetnu jednostavnost korištenja, no pobjede na testu stajale su je neznatno povećane vrijednosti štetnih sastojaka i činjenica da se presvlaka mora prati ručno, a to bi moglo predstavljati problem roditeljima koji ionako muku muče s manjkom slobodnog vremena.

Nakon dvije sjedalice koje su pokazale najviše i dobile najbolju moguću ocjenu u našem testiranju ili vrlo dobar, u skupini onih koje su ostale stepenicu niže s ocjenom dobar našlo se čak 15 autosjedalica, što znači i da je izbor proizvoda solidne kvalitete za roditelje ovdje prilično širok.

U sredini ljestvice s ocjenom zadovoljavajuće našlo se devet sjedalica, dok ih je s jedva dovoljno ocijenjeno još manje, tek šest. Samo jedna dječja autosjedalica ovog je puta pala na testiranju i zaradila negativnu ocjenu loše. Riječ je o sjedalici Babyauto Sinar koja je podbacila u više različitih kategorija – ocijenjena je nedovoljnim zbog velikog opterećenja pri bočnom sudaru te vrlo visokog udjela štetnih sastojaka, no nije se baš proslavila ni u pogledu zaštite pri frontalnom sudaru, sigurnoj montaži u vozilu, tvrdoći podstave i kvaliteti zatezanja pojasa. Sveukupno, nedovoljno za prolazak u testiranju.

U testu frontalnog sudara 13 sjedalica dobilo je ocjenu vrlo dobar, devet ih je prošlo s dobrim, sedam je bilo zadovoljavajućih, dok su četiri dječje sjedalice za dlaku prošle s pozitivnom ocjenom i na kraju su ocijenjene jedva dovoljnim. Kod vrlo dobrih prevladavale su sjedalice koje se postavljaju u smjer suprotan od smjera vožnje. Tijelo je u njima odlično smješteno za ovu vrstu sudara pa se tijekom nesreće sprečava bilo kakvo pomicanje glave i gornjeg dijela tijela te smanjuje mogućnost ozljeda glave i vrata. Kod sjedalica ocijenjenih jedva dovoljnim, Peg Perego Viaggio1 Duo-Fix K i Graco Coast, takvu su ocjenu zaslužili zbog rezultata mjerenja kod viših testnih lutaka, dok je pak kod sjedalica Chicco Oasys 2/3 i IWH Multimax pojas pri udarcu skliznuo na trbuh lutke, što bi moglo izazvati ozljede u tom području djetetova tijela.

Kod testa zaštite pri bočnom sudaru najbolje rezultate ostvarile su sjedalice Safety 1st Dormicoque +, Kiddy Phoenixfix Pro 2 i Recaro Monza Nova IS Seatfix u kojima su odlično punjena podstava i kvalitetni materijali vrlo učinkovito zaštitili testnu lutku pa nije došlo do nikakvog kontakta između nje i dijelova kabine ili opreme, odnosno izmjerene vrijednosti pokazale su izuzetno nisku mogućnost ozljeda. U testu zaštite pri bočnom sudaru sjedalica

Babyauto Sinar pala je na ispitu, čime ni njezina ukupna ocjena nije mogla biti bolja od ocjene loše jer se u ovom kriteriju poslije ne može kompenzirati boljim ocjenama u drugim kriterijima. Razlog je što Babyauto Sinar sjedalica omogućuje uklanjanje naslona za leđa kod prevoženja više djece, a bez tog naslona sjedalica uopće ne pruža zaštitu pri bočnom sudaru te je izmjereno opterećenje, posebno na glavi i prsima, vrlo visoko i potpuno nezadovoljavajuće. Naime, čak i ako je automobil opremljen zračnim jastucima za glavu, bočnim zračnim jastucima ili pak zračnim zavjesama, dječja autosjedalica morala bi pružati dovoljno zaštite pri bočnim sudarima jer dijete zbog svoje građe nije dovoljno visoko i glavom će udariti točno u prazninu između dvaju zračnih jastuka, čime se u velikoj mjeri povećava rizik od ozljeda potpuno nezaštićene glave, a mogu stradati i prsa jer su zračni jastuci obično namijenjeni zaštiti odraslih i prilično su tvrdi djetetu koje je krhkije građe. Osim zaštitne funkcije pri bočnom sudaru, naslon dječje autosjedalice mnogo bolje podupire dijete koje spava te omogućuje optimalno zatezanje pojasa preko djetetovih ramena.

U kriteriju kvalitete zatezanja pojasa najboljim su se sjedalicama pokazale Römer Versafix, Peg Perego Viaggio1 Duo-Fix K i Maxi Cosi Rubi jer u njihovu slučaju pojas prelazi točno preko djetetovih ramena i kod manje i kod više djece, a to u oba slučaja garantira optimalnu zaštitu. Najlošiji rezultat ostvarila je sjedalica Jané Strata opremljena pojasom u pet točaka koja ne pruža dovoljnu zaštitu za novorođenčad jer se pojas ne može dovoljno zategnuti, zbog čega ni ocjena u ovom kriteriju ne može biti bolja.

Kad je riječ o stabilnosti sjedalice u automobilu, Römer Versafix mogao se vrlo dobro prilagoditi bilo kojem obliku sjedala u vozilu, dok se s druge strane Babyauto Sinar nije mogao sigurno namjestiti u automobil, što je ovoj sjedalici donijelo posrtaj u još jednom kriteriju.

Rezultati testiranja lakoće korištenja i ergonomije najviše su zadovoljstva donijeli sjedalicama Peg Perego Primo Viaggio SL & Isofix Base 0+1, Kiddy Phoenixfix Pro 2 i Babyauto Sinar, kod kojeg je očito dobar rezultat u ovom kriteriju ostvaren nauštrb onih mnogo važnijih u pogledu sigurnosti.

Posljednja testiranja, ona koja se odnose na čišćenje presvlake i završnu obradu, donijela su solidne rezultate kod svih kandidata, a sličan je rezultat ostvaren i u potrazi za štetnim sastojcima, gdje je sjedalica Babyauto Sinar imala povećanu razinu DEHP plastifikatora koja je iznad zakonskih limita kada je riječ o proizvodima namijenjenim djeci.

Bez obzira za koju se odlučite zaključak je jasan i nesumnjivo poznat vozačima i roditeljima: „Autosjedalica – uvijek i bez iznimke!“

Izvor: HAK

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS