Djeca u autu: Za sigurnost je važnija visina od težine djeteta

Djeca viša od 150 cm mogu se voziti na prednjem sjedalu bez obzira na starost, prema najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Dosad je to bilo moguće tek s 12 godina, no sad se uzima u obzir visina, a ne dob.

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm sad mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. 

Do sada je bilo izričito određeno da se djeca do pet godina moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Sad te obveze nema u Hrvatskoj.

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kada će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i preporučuje se da se djeca, što je dulje moguće, voze u njima. 

-Bitno je da sjedalica ima certifikat ECE. To znači da zadovoljava sve propisane standarde, a na tom certifikatu obavezno treba pisati i za koju težinu djeteta je namijenjena - pojašnjava Damir Novak, voditelj Odjela za prometnu prevenciju i edukaciju u HAK-u. 

Napominje i da su sjedalice s Isofix bazom sigurnije jer nema sekunde za reakciju u sudaru, kao što je to slučaj kod sjedalica koje su fiksirane pojasima automobila. Prema novim pravilima, autosjedalice se testiraju i na bočni sudar (dosad samo na prednji i stražnji), a djeca do 15 mjeseci moraju biti okrenuta suprotno od smjera vožnje. Dosad je to pravilo važilo za djecu do godine dana, no suprotan smjer smanjuje opasnost od trzajne ozljede.

Ne žurite s malenima

Iako je sad roditeljima ostavljena odluka kad će dijete prebaciti iz sjedalice na postolje, s tim ne treba žuriti. Sjedalice su puno sigurnije

Zadnji put promjenjen nedjelja, 28 Septembar 2014 15:27
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS