Inovacije u svijetu detektora laži

Poligraf je izrađen 1921. godine. Bilježi promjene u pulsu, krvnom tlaku, znojenju i disanje ispitanika. Putem utvrđenih promjena zaključuje se je li ispitanik lagao.
 
Razvoj tehnologije prati inovacije i u ovom segmentu nauke, pa Holandija i Velika Britanija razvijaju novu formu detektora laži. 
 
On bi trebao uključivati praćenje kretanja cijelog tijela kako bi prepoznali znakove osjećaja krivnje. Osnovna pretpostavka naučnika je da se lažljivci vrpolje više, te da će putem 17 senzora registrirati kretanje do 120 puta u sekundi u tri dimenzije za 23 zgloba.
 
 Pouzdanost koja se postiže iznosi više od 70 posto (u nekim istraživanjima više od 82 posto), za razliku od klasičnog poligrafa koji mjeri fiziološki stres i bilježi 60 postotnu pouzdanost.
 
Korištenje ovog novog modela poligrafa koji sliči jednom svemirskom odijelu je vrlo skupo, blizu 40.000 eura. Znanstvenici zato tragaju za low-cost alternative.
 
To uključuje korištenje motion-sensing tehnologije iz računalnih igara, kao što je Kinect uređaj koji je razvio Microsoft za Xbox konzole.
Zadnji put promjenjen subota, 28 Mart 2015 01:50
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS