Vatikan započeo zaštitu svojih drevnih rukopisa!

Vatikanska knjižnica započela je digitalizaciju vrijedne kolekcije drevnih rukopisa koji potječu još iz vremena početaka katoličke Crkve, a za to će se utrošiti četiri godine i oko dvadeset milijuna dolara i snosit će ga japanska tvrtka NTT Data Technology.

O koliko je posla riječ jasno pokazuje detalj da digitalizirati treba oko tri tisuće dokumenata pisanih rukom koji sadrže čak 82 tisuće rukopisa na oko četrdeset milijuna stranica. A to je samo prva faza, u sljedećima se očekuje prebacivanje svega što postoji u knjižnici koja postoji od 15. stoljeća. I to bi ukupno trebalo trajati oko devet godina.

- Rukopisi koji će biti digitalizirani su iz predkolumbovske Amerike i Dalekog istoka na svim jezicima i iz svih kultura koje su utjecale na europsku kulturu - rekao je vatikanski knjižničar monsinjor Jean Louis Brugues.

Naravno, među rukopisima će biti značajna djela iz područja matematike, prava, medicine, antičke književnosti i srednjeojekovni renesansni rukopisi. Osim što će se objelodaniti jedan od najstarijih hebrejskih kodeksa napisan između kraja devetog i početka desetog stoljeća, dostupan će biti i dokument poznat kao 'Code-B', najstariji rukopis grčke Biblije za koji se smatra da je nastao u četvrtom stoljeću.

Time će milijuni vjernika, ali i drugih znatiželjnika imati mogućnost pristupa spisima kojima su dosad pristup imali samo rijetki. Točnije, svega dvije stotine osoba jer je tolik bio kapacitet knjižnice.

Ovaj potez pokazatelj je i koliko se svijet modernizirao na apsolutno svim poljima, ali i koliko je bitno pratiti korak s vremenom. Vatikan, koji se nalazi na udaru sve više neistomišljenika, shvaća da je potrebno na svaki mogući način približiti se vjernicima kako ih ne bi izgubili, ali i kako bi kritičarima dokazali i pokazali da nisu institucija koja ne dopušta budućnosti da im se približi.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS