Projekat EU u vrijednosti od 1,75 miliona eura za Institut Ruđer Bošković

Hrvatski stručnjaci na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija, postali partneri projekta MAESTRA.

Institut Ruđer Bošković (IRB), izdao je saopštenje da su njegovi znanstvenici Zavoda za elektroniku postali partneri na multidisciplinarnom projektu MAESTRA u sklopu posebnog konkursa FET-Xtrack, Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije, vrijednom 1,75 milijuna eura, od čega 270 tisuća eura pripada IRB-u. 

Projekt MAESTRA prvi je na rang listi od osam projekata kojima je EU odobrila financiranje, od ukupno pristiglih 318 prijedloga, što je veliko priznanje projektnom timu kojeg čine vrhunski stručnjaci u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija iz 5 europskih zemalja. 

Naučnici će tijekom sljedeće 3 godine razvijati novu generaciju algoritama strojnog učenja koji bi svoju primjenu trebali naći u različitim područjima, poput molekularne biologije, mobilne telefonije, senzorskih i pametnih energetskih mreža, te na području multimedije i društvenih mreža. 

Istraživački tim Instituta Ruđer Bošković kojeg čine Fran Supek, Dragan Gamberger i Tomislav Šmuc iz Zavoda za elektroniku, imat će značajnu ulogu u primjeni novih algoritama na problemima iz područja molekularne biologije, kao što je predviđanje funkcije gena, ili istraživanje utjecaja sastava mikrobioma (sustava bakterijskih mikrorganizama, primjerice u crijevima ili na koži) na ljudsko zdravlje. 

IRB navodi kako bi neke od navedenih primjena novih modela strojnog učenja mogle imati "transformacijski utjecaj na važne društvene aspekte, kao što su razvoj personalizirane medicine ili društvenih medija". 

Rezultati bi također trebali biti značajni za razvoj računarske znanosti kao nova teoretska i praktična metodologija u području umjetne inteligencije.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS