NSA razvija kvantni hakerski računar

Iz dokumenata koje je Edward Snowden proslijedio medijima dolazi još jedna intrigantna informacija. NSA je uložila oko 80 milijuna američkih dolara u razvoj kvantnog računala. Iako još uvijek nisu proizveli funkcionalan uređaj, u toj se agenciji nadaju da bi mogli koristiti neslućeno velike mogućnosti kvantnog računalstva za izradu super-snažnih računala koja bi mogla lakše i brže razbijati enkripcije digitalnih komunikacija.

Dokumenti govore da bi, u slučaju da im uspije razviti takvo računalo, ono bilo prije svega iskorišteno za praćenje kriptiranih internetskih komunikacija između stranih vlada. Kodno ime ovog projekta je Penetrating Hard Targets i vjeruje se da se provodi u laboratoriju u Marylandu.

 Navodno kako stručnjaci iz NSA nisu napravili iznimno velike korake u razvoju funkcionalnog kvantnog računala, pa se vjeruje da nisu došli dalje od svih ostalih istraživačkih timova koji rade na istom cilju diljem svijeta. Međutim, isti dokumenti govore i da postoji određeni uspjeh u kreiranju osnovnih elemenata budućeg kvantnog računala.

Izvor: Bug.hr

Zadnji put promjenjen nedjelja, 05 Januar 2014 08:43
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS