Microsoft upozorio na 0-day napade na Microsoft Word i Outlook

Microsoft je upozorio na napade u kojima se koristi ranije nepoznata ranjivost u Microsoft Wordu koja može biti iskorištena za preuzimanje kontrole nad računarom ako korisnik otvori maliciozno izmenjeni RTF fajl u nekoj od ranjivih verzija MS Worda ili otvara ili pregleda maliciozno napravljene email poruke u Microsoft Outlooku. Microsoft Word je podrazumijevani email čitač za Microsoft Outlook 2007, Microsoft Outlook 2010 i Microsoft Outlook 2013.

Uspješno iskorištena ranjivost omogućava napadaču da stekne administratorska prava na sistemu i potpunu daljinsku kontrolu nad računarom ako korisnik koristi administratorski nalog, upozorio je Microsoft.

Ranjivost se nalazi u svim podržanim verzijama Worda - Microsoft Word 2003, 2007, 2010 i 2013 za Windows, ali i u Microsoft Office 2011 za Mac i nekoliko verzija Microsoft SharePoint Servera.

U saopštenju koje je objavio Microsoft se kaže da je kompaniji poznato da se ranjivost u Microsoft Word 2010 trenutno koristi u ograničenim, ciljanim napadima.

Jedan od mogućih scenarija napada je napad sa web sajta napadača, odnosno sa web stranice koja sadrži specijalno napravljeni RTF fajl koji će pokušati da iskoristi ranjivost. Kompromitovani web sajtovi i web sajtovi koji prihvataju ili hostuju sadržaj korisnika ili reklame mogu sadržati maliciozni sadržaj koji može biti iskorišten za napad na ovu ranjivost. Naravno, prethodno korisnik mora biti natjeran da posjeti takav web sajt, uz pomoć linka u spam emailu ili poruci.

U Microsoftu kažu da rade na trajnom rješenju za ovaj bag, ali dok zakrpa ne bude objavljena, Microsoft je ponudio korisnicima privremeno rješenje Fix-It koje onemogućava otvaranje RTF sadržaja u Microsoft Wordu.

U odjeljku “Suggested Actions” kompanija je ponudila i neka druga privremena rješenja za one koji ne žele da primene Fix-It.

Ranjivost koja je dobila oznaku CVE-2014-1761 otkrili su članovi Googleovog tima za bezbednost Dru Hinc, Šejn Hantli i Meti Pelegrino. U saopštenju koje je objavio Microsoft nema mnogo detalja o napadima. Iz Microsofta kažu da je riječ o ciljanim napadima (termin koji se koristi za napade koji su usmjereni na pojedince ili grupe pojedinaca, ili koji su često dio špijunskih operacija čije su mete kompanije ili vladine agencije) ali ne navode ko su mete napada.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS