Cyber sigurnost je političko pitanje

Vlade i političari većinom prepoznaju da su nacionalni interesi pod velikim utjecajem kibernetike, bez obzira govorimo li o hardveru ili softveru, zato što je cyber sve više temelj na kojem počiva gospodarski život.

Globalizaciju su omogućile transportna i komunikacijska tehnologija te globalna tržišta, a kako kibernetiku toliko koristimo u gospodarstvu i u osobnom životu, njen se doseg pruža duboko u politički krajolik, smatra Ilias Chantzos, Symantecov direktor programa za odnose s vladama za Europu, Bliski istok i Afriku.. 

Kibernetika upravlja našim gospodarstvom, možemo je upotrijebiti da stupimo u dodir s velikim dijelom stanovništva, za kriminal, može se je pretvoriti u oružje i utječe na nacionalnu sigurnost - a s time i na državu - do same srži. Sve to skupa znači da kibernetika ima izravan utjecaj na javni interes i zbog toga privlači političku pažnju.

Brojke koje ima vlada Velike Britanije kažu da je cyber upadima pogođeno 93 posto velikih korporacija i 87 posto malih kompanija te da ti napadi često imaju kriminalne pobude. U nekim slučajevima čak su i same vlade počinitelji politički motiviranih napada, ponekad zapošljavajući kriminalne bande kad same nemaju potrebne vještine 'u kući' ili jednostavno ne žele da ih se poveže s napadima.

O čemu se točno radi? Kao prvo, prijetnja cyber napada tjera mnoge države i kompanije da posvećuju sve više resursa borbi protiv njih. Istovremeno, tehnologija napreduje tako brzo da je naš pristup privatnosti preuzela ova brza promjena tehnologije koja prisiljava na evoluciju. 

A prije i nego što je tehnologija imala vremena sazrijeti u određenom segmentu, ponovo krene naprijed. To stvara napetosti i rizik da se sigurnost ili privatnost previše povećaju na štetu drugih temeljnih prava. 

Koju bi onda ulogu trebale vlasti igrati u tome? Vjerujem da je njihova primarna odgovornost u tome da potraže načine na koje mogu zadati odgovarajuću pravnu regulativu dok istovremeno stvaraju gospodarske uvjete koji omogućavaju tehnologiji da se razvija. 

Trebalo bi biti više podrške za start-upove, više investicija u obrazovanje te više financiranja istraživanja i razvoja koji će promicati i privlačiti inovacije.
Što se pravne regulative tiče, to je masivan poduhvat. Dio pravne intervencije će se očito dogoditi sa sazrijevanjem tržišta i debate. No regulativa nije uvijek odgovor. Na primjer, u Velikoj Britaniji nije lako kupiti pištolj, ali je lako kupiti alat za napade na internetu po maloj cijeni.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 28 Septembar 2014 17:55
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS