Telefoni bi u budućnosti trebali raditi bez SIM kartica

Pametni telefoni ulaze u novu fazu svoga postojanja i već se nagađa što bi moglo biti novo, a stručnjaci su najsložniji u ocjeni da će SIM kartice postati stvar prošlosti. I to zahvaljujući suradnji Applea i Samsunga, dviju kompanija o kojima se zajednički piše najčešće kad su na sudu jedna protiv druge.

No rade oni zajedno, ili su radili u prošlosti, na mnogim tehnološkim detaljima naših uređaja tako da ovo niti je novo niti je čudno. Smatraju da zajedničkim snagama mogu ubrzati promjene na bolje i potrudit će se da do toga vrlo skoro dođe. Naime, u suradnji s velikim telekomunikacijskim kompanijama i organizacijom GSMA (Groupe Speciale Mobile Association) traže načine kako standardizirati e-SIM.

Tehnologija pod nazivom e-SIM omogućava "prikaz" kartice na saom zaslonu uređaja, što znači da više nije potrebno brinuti o njoj u fizičkom smislu. Svi podaci bili bi pohranjeni na samom uređaju, a putem posebnih izbornika unosili bi se podaci koje bi omogućili operateri.

Jasno je zašto proizvođači kao Apple i Samsung žele uklanjanje postojeće SIM kartice. Tim potezom bi mogli raditi još tanje uređaje ili bi mogli povećati bateriju. No neće možda uspjeti u planovima da se e-SIM pojavi već sredinom sljedeće godine jer operateri nisu baš najsretniji s uvođenjem novog standarda zato što im to izaziva trošak.

Upravo ono čega se proizvođači žele riješiti. Prvenstveno se tu misli na Apple koji je počeo razvoj svoje e-SIM kartice, a sad bi trebao odustati od toga, sa zadovoljstvom. Netko drugi učinio bi to za njih i novac bi ostao prenamijenjen za druge projekte.

Stoga, skorašnje iPhone i Galaxy serije mogle bi biti pioniri po pitanju nove tehnologije, a potom će njihov put pratiti i brojni drugi proizvođači sve dok SIM kartice kakve danas poznajemo ne postanu u postpunosti stvar prošlosti.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 24 Avgust 2015 23:48
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS