VIDEO// Google: Samoupravljajući automobil uskoro stiže na ceste

U slučaju nepredviđenih okolnosti ili iznenadne opasnosti, osoba koja se nalazi u vozilu moći će da preuzme komandu nad autom.
 
Samoupravljajući automobil koji je razvio “Google” dobio je zeleno svjetlo za testiranje na javnim saobraćajnicama i od ljeta stiže na gradske ulice i puteve Kalifornije. U pitanju su mali električni dvosjedi, u kojima će se u početku nalaziti i osobe koji će nadzirati robotizovana vozila, a maksimalna brzina biće ograničena na 40 km/h.
 
Automobili će biti opremljeni volanom, koji se može demontirati, kao i pedalama za gas i kočenje. U slučaju nepredviđenih okolnosti ili iznenadne opasnosti, osoba koja se nalazi u vozilu moći će da preuzme komandu nad autom.
 
– Jedva čekamo da vidimo kako će lokalna zajednica reagovati na naša vozila sa auto-pilotom – kaže direktor projekta Chris Urmson, te dodao da će u narednim godinama pokrenuti program koji će pomoći da se sazna u kojim bi sve slučajevima ljudi željeli da koriste robotizovane automobile.
 
Ova vozila su već prešla preko 1,6 miliona km na javnim putevima do ove finalne faze testiranja, a prototipovi će koristiti isti softver koji je prethodno testiran na robotizovanom Lexusu RX450h i Toyoti Prius druge generacije.
 
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS