Hoće li zaštita privatnosti postati samo još jedna nova roba na tržištu?

Nestu, Amazonu Echou, Projectu Tangu i pametnim televizorima zajedničko je to što su dio Interneta stvari (Internet of Things - IoT) jer prikupljaju, šalju, primaju i pohranjuju ogromne količine podataka. A sve to omogućavaju im cloud sustavi, koji zbog toga moraju biti sigurniji nego ikad.

Naime, donedavno se vjerovalo da su neprobojni, čak su samodopodano tako nešto izjavljivali svi koji nude prostor u "oblaku", a onda se dogodio iCloud propust i oštećene su brojne slavne osobe. Već tad se lampica za alarm upalila i bilo je potrebno nešto mijenjati na bolje kako korisnici ne bi imali nepovjerenje prema "novoj velikoj stvari".

Zato danas postoje "dobri hakeri" vezani uz cloud. Identično nešto kao oni koji provjeravaju propuste na operativnim sustavima, mrežama svih vrsti, serverima... Pa su tako oni okupljeni u Pen Test Partners odlučili provjeriti na koje se sve načine može "provaliti" u kućnu mrežu. I može na apsolutno sve načine, samo je dovoljno da uređaj bude priključen na Internet.

Uspjeli su do podataka, ali i preuzimanja kompletne mreže, stići preko kuhala za vodu. Naravno da su to uspjeli i preko pametnih televizora, kamera, termometara i, vjerovali ili ne, dilda! Katastrofalna situacija kao što je bio Internet prije nekih 15 godina. Dakle, ako to nije poziv na oprez onda uistinu ništa nije. Zato treba ulagati u sigurnost i stručnjaci vjeruju da će cloud zaštita postati nova "roba" na tržištu. Neki su uvjereni da to već i jest, što nije daleko od istine.

Ali nije dovoljno samo platiti zaštitu, treba biti oprezan neovisno o tome. Lozinke, enkripcija, PIN brojevi, otisci palca, glasovno prepoznavanje, zjenica oka... sve su načini kako "zaključati" vaše podatke na sigurno. I ako dosad niste marili za to, a boravite u "oblaku", vrijeme je da se promijenite i osigurate.

Zadnji put promjenjen utorak, 25 Avgust 2015 00:06
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS