Ulaganja u sigurnost stadiona su nužnost!

Zaštitar ozlijeđen na utakmici finala Hrvatskoga kupa između Dinama i Rijeke, odigrane ove srijede na zagrebačkom stadionu Maksimir, još je jedan zorni primjer onim koji tvrde da su ulaganja u stadionsku sigurnost – nužnost. Iako je spomenuti zaštitar Sokol-Marića, na svu sreću, u navijačkim neredima na tribinama prošao bez povreda opasnih po život, kronični problem nesigurnih sportskih manifestacija pod okriljem Hrvatske nogometne lige zahtjeva reakciju s obzirom na rigororozne propise Europske i Svjetske nogometne federacije.

Tako su nedavne najave iz Hrvatskog nogometnog saveza “licencu za nastup u Hrvatskoj nogometnoj ligi u idućoj natjecateljskoj sezoni neće dobiti niti jedan klub koji na stadionu ne postavi brojače za posjetitelje i sigurnosne kamere“ izazvale reakcije u struci s obzirom da se o problematici loše opremljenosti sustavima tehničke zaštite na borilištima 'najvažnije sporedne stvari na svijetu' govori i polemizira već duže vrijeme.

Podsjetimo, u ožujku prošle godine Vlada RH odredila je rok prema kojem do srpnja 2013. svi stadioni na kojima se odigravaju utakmice Prve HNL-a moraju imati kontrolnu prostoriju, a svi klubovi moraju imenovati povjerenika za sigurnost. Istovremeno je određeno da do zimske stanke sezone 2013/14. svi stadioni moraju biti opremljeni sustavom videonadzora, dok do srpnja 2014. svi stadioni moraju biti opremljeni uređajem za kontrolu i brojanje ulaznica. Osim navedenog, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo unutarnjih poslova upozorili su HNS da svi klubovi koji traže licence moraju najkasnije do početka nogometne sezone 2014./2015. ispuniti dogovorene kriterije, a Vlada je podsjetila da je sigurnosne uvjete na stadionima dužan osigurati organizator utakmice, odnosno vlasnik stadiona.

Izvor: Zaštita

Zadnji put promjenjen subota, 17 Maj 2014 21:51
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS