Brazil pod pritiskom zbog nesigurnosti na stadionima!

Za prošlotjedno svečano izvlačenje skupina za SP-u nogometu koje će se dogodine održati u Brazilu, Brazil je angažirao brojne policijske i zaštitarske snage. Stručnjaci su strahovali od potencijalnih masovnih protuvladinih demonstracija pa je svečanost održanu u petak čuvalo, primjerice, više od 3600 naoružanih zaštitara, objavili su tamošnji mediji.

Snage sigurnosti uključivale su kombinaciju brazilske vojske, policije, privatnih zaštitara i agenata brazilske tajne službe po imenu Albin. Cijelo područje oko luksuznog odmarališta Costa do Sauipe na sjeverozapadnoj atlantskoj obali Brazila čuvale su odlično opremljene protuterorističke jedinice pojačane zračnim i pomorskim snagama. 

"Fifa, ministarstvo unutarnjih poslova i vlada države Bahia donijele su ratni plan za zaštitu izvlačenja skupina", objavile su tamošnje novine citirajući lokalne dužnosnike. "Praktički smo ponovili projekt sigurnosti koji smo proveli za Kup konfederacija održan u lipnju", otkrio je šef sigurnosti države Bahia Mauricio Teles Barbosa. Cijela je svečanost okupila, naime, više od 4800 akreditiranih gostiju, što zapravo znači da su na svaka četiri uzvanika došla po tri čuvara. Vlasti su strahovale da bi prosvjednici mogli blokirati jedinu prometnicu koja povezuje odmaralište Costa do Sauipe s gradom Salvadorom 80-ak kilometara dalje.

Unatoč spektaklu viđenom putem malih ekrana, atmosfera u Brazilu dobrim je dijelom već neko vrijeme narušena sporadičnim demonstracijama građana te nasilnim sukobima navijača s policijom. Dio građana otvoreno je nezadovoljan milijunskim iznosima koje država usred gospodarske krize troši na organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva, što uključuje ne samo gradnju stadiona, modernizaciju zračnih luka i druge infrastrukture, već i troškove osiguranja.

Predsjednik Fife Sepp Blatter dosad je već u nekoliko navrata isticao da je upravo pitanje sigurnosti jedno od glavnih problema s kojima se suočava brazilski Organizacijski odbor. Utakmice SP-a odigravat će se u ukupno 12 brazilskih gradova, pri čemu cijela priča počinje 12. lipnja susretom Hrvatske i Brazila na stadionu Itaquerao u Sao Paulu, a završava na velebnoj Marakani u Rio de Janeiru 13. srpnja.

A da sigurnost u Brazilu doista nije na visokoj razini, osobito kad je u pitanju nogomet, dokazali su i najnoviji navijački sukobi koji su izbili samo dva dana nakon izvlačenja skupina. Utakmica između Atletico Paranaensea i Vasco da Game punih je 70 minuta bila prekinuta zbog žestokih sukoba navijača protivničkih momčadi.  Nažalost po organizatore, unutar stadionskog kompleksa nije bilo nijednog pripadnika policije jer su domaćini umjesto njih radije angažirali privatne zaštitare.

Brazilsko ministarstvo sporta oštro je osudilo nasilje i zatražilo brze i oštre kazne. "Uvjeravam vas da takvih scena neće biti tijekom SP-a iduće ljeto", kazao je Andrei Rodrigues, posebni povjerenik za sigurnost velikih događanja u Ministarstvu pravosuđa. "Svi stadioni na kojima će se igrati utakmice SP-a imat će najmanje 200 videonadzornih kamera koje će biti povezane s nadzornim centrima tako da ćemo u svakom trenutku vidjeti apsolutno sva zbivanja na i oko stadiona".

Najprodavaniji brazilski sportski časopis Lance objavio je nedavno da su od 1988. godine do danas, u ovih 25 godina, u Brazilu u sukobima povezanim s nogometom ukupno poginule 234 osobe. Iako će gledatelji SP dogodine gledati u mnogo sigurnijem okruženju, u Fifi priznaju da su sukobi i nasilje samo 48 sati nakon izvlačenja skupina "vrlo tužna stvar za brazilski nogomet".

Svi već znamo da će oči cijelog svijeta 12. lipnja biti uperene u Sao Paulo gdje će prvu utakmicu SP-a otvoriti brazilske Carioce i hrvatski Vatreni. Nažalost, upravo je taj stadion krajem studenoga bio poprište još jedne tragedije – u nesreći na gradilištu smrtno su stradala dva radnika. Srušio se kran koji je uništio dio tribine.

Izvor: Zaštita.info

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS