Sigurni samouništavajući SSD-ovi

Britanska tvrtka SecureDrives na tržištu ima četiri SSD diska koji donose nekoliko mogućnosti koje značajno podižu razinu privatnosti i sigurnosti podataka korisnika.

Najznačajnija mogućnost diskova je ugrađen GSM modul pomoću kojeg se diskovi mogu fizički uništiti iz daljine. Dovoljno je poslati tekstualnu poruku na jedinstveni broj telefona povezan s diskom, a nakon primljene naredbe započinje proces fizičkog samouništenja diska.

Ukoliko naredbu za samouništenje nije moguće poslati, to nije problem jer su u diskove implementirani dodatni mehanizmi zaštite. Moguće je postaviti da se pokrene postupak samouništenja ukoliko se disk izvadi iz SATA II priključka, ukoliko se u potpunosti istroši baterija koja je ugrađena na diskovima ili ukoliko ugrađeni senzor pokreta detektira aktivnosti usmjerene prema zaobilaženju zaštite.

Osim navedenih sigurnih mjera za uklanjanje podataka u slučaju opasnosti, uz navedene diskove dolazi 256-bitna AES CBC hardverska enkripcija koja će se pobrinuti da podaci pohranjeni na diskove ostanu u potpunosti sigurni.

Ovakve sigurnosne mjere imaju svoju cijenu, a osim visokih troškova nabavke ovakvih diskova potrebno je plaćati i mjesečnu naknadu na GSM uslugu.

Izvor: Bug.hr

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS