Ove stvari o računarskoj sigurnosti morate znati

Računarska sigurnost je tema o kojoj nekolicina ponekad ni ne razmišlja, već poučena iskustvom stvari radi automatski. No, u nizu tih akcija i radnji koje valja poduzeti za osiguravanje računara postoji i hrpa mitova, ali i stvari suprotnih od onoga što stručnjaci žele da korisnici spoznaju. U nastavku slijedi dio tih stvari

- Kvalitetna lozinka može spriječiti većinu stvari vezanih uz računarske napade. Prema Facebookovom šefu za sigurnost, Alexu Stamosu, većini korisnika u medijima se servira svojevrsni nihilizam. Korisnici uistinu mogu napraviti mnogo za svoju sigurnost, a najgore je 'dignuti ruke od svega' jer se 'ionako ne možemo zaštititi', kaže Stamos. Dva jednostavna koraka su korištenje softvera za upravljanje lozinkama (Password Manager) te aktiviranje dvostupanjske ovjere na servisima koji to podržavaju.

- Oni koji smatraju da kupovina novog uređaja (bilo da je riječ o pametnom telefonu ili računaru) u pravilu znači i višu razinu sigurnosti - varaju se. Opake pogreške u protokolima i standardima rijetko kad se pronađu, no onda zahvate sve - neovisno o tome je li kupljeno prije mjesec ili prije godinu dana.

- Najbolje napisan komad softvera i dalje može imati sigurnosne rupe. Googleova Parisa Tabriz, koja se bavi upravljanjem tima za sigurnost u Googleovom internetskom pregledniku Chrome, navodi kako je informacijska sigurnost 'poput medicine, kombinacija umjetnosti i znanosti'. 'Uvijek će biti softverskih bugova, a neki od bugova će i neizbježno predstavljati sigurnosne rupe. Stvarni izazov je na što točno potrošiti resurse za popravljanje', kaže Tabriz za Gizmodo.

- Mitovi vezani za HTTPS još uvijek postoje. 'Spor je. Namijenjen je samo stranicama koje trebaju najvišu razinu sigurnosti. Nije baš najbolje rješenje.' - 'Sve ovo su mitovi', navodi tehnolog Electronic Frontier Foundationa, Peter Eckersley.

- Cloud danas služi za gotovo sve. Tamo su korisnički mailovi i pripadajući im sadržaj, fotografije, poruke, filmići, možda i službeni dokumenti. Cloud je, bez sumnje, sigurno mjesto, posebno kod poznatih IT-divova. Cloud je sigurniji negoli većina korisnika uopće sluti, no isto tako ne znaju kako takvi sustavi donose potpuno nove probleme u svijetu računarske sigurnosti.

- Softverske nadogradnje među ključnim su stvarima za računarsku sigurnost, posvuda. Poruke o nadogradnji softvera ili operativnog sustava zaista nisu tu kako bi tek živcirale korisnika, već da bi računalo radilo kako treba i uz što manje ranjivosti. Nerijetko su upravo softverske nadogradnje jedina stvar koja stoji između korisnika i zlonamjernog koda koji će ugrabiti lozinke, preuzeti kontrolu nad računalom ili nešto treće.

- Hakeri nisu kriminalci. U medijima se u pravilu o toj skupini računarskih stručnjaka govori samo u jednom - negativnom tonu, dok u stvarnosti postoje i brojni stručnjaci - hakeri koji omogućavaju da se sigurnosne ranjivosti zakrpaju. Međutim, o njima se rijetko kada čuje.

Zadnji put promjenjen utorak, 25 Avgust 2015 00:15
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS