Hakeri upozoravaju: Ovo je najslabija šifra na svijetu

Prošle godine hakeri su na ruskom Bitcoin forumu objavili spisak sa 10 miliona korisničkih naloga i lozinki vezanih za odgovarajuće Gmail naloge.
 
Bogdan Kalin, tehnološki direktor firme “Acunetix“, specijalizovane za bezbjednost na internetu, ustanovio je analizom podataka da je oko 50 000 Gmail profila imalo istu lozinku: 123456. Štaviše, niz uzastopnih brojeva našao se na 5 mjesta u okviru top 10 liste najčešćih kodova.
 
Uprkos tome što ova informacija djeluje uznemiravajuće, stručnjaci navode da ovakve vrste lozinki obično biraju ljudi kojima nije stalo do toga da sačuvaju podatke.
 
Hakeri su takođe 2009. godine otkrili dugu listu lozinki koje su predstavljale varijaciju riječi “password”. Na prvom mjestu našla se šifra “Password”, a odmah iza nje šifre “P@ssw0rd” i “Passw0rd”.
 
Da biste bolje zaštitili svoje naloge i podatke, Mark Barnet, nezavisni stručnjak za bezbjednost na internetu, savjetuje da prilikom osmišljavanja lozinke koristite najmanje 10 znakova i izbjegavate uobičajene fraze. Ipak, čak ni ova mjera opreza ne garantuje stoprocentnu bezbjednost ličnih podataka.
 
“Mogućnost razbijanja kodova danas je toliko velika, da ne postoji savršena šifra”, izjavio je Barnet.
Zadnji put promjenjen subota, 28 Mart 2015 01:53
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS